Naslovna VESTI PSI BOLESTI OČIJU KOD PASA: simptomi, uzroci i lečenje

BOLESTI OČIJU KOD PASA: simptomi, uzroci i lečenje

0
Bolesti očiju kod pasa

Bolesti očiju su česte kod pasa i mogu biti vrlo ozbiljne ako se ne leče na vreme. Oči su jedan od najvažnijih organa pasa, jer im omogućavaju da vide svet oko sebe. Bolesti očiju mogu biti posedica različitih uzroka, uključujući infekcije, povrede, genetske predispozicije ili drugih zdravstvenih problema.

Konjuktivitis kod pasa

Jedna od najčešćih bolesti očiju kod pasa je konjunktivitis. Ovo stanje uzrokuje upalu sluznice koja prekriva prednji deo oka i kapke. Konjunktivitis se najčešće javlja kao posledica infekcije, alergije ili iritacije oka. Psi s konjunktivitisom obično pokazuju simptome kao što su crvenilo očiju, suzenje, češanje oka i gnojni iscedak iz očiju. Konjunktivitis se može lečiti antibiotskim kapima, antialergijskim lijekovima i čišćenjem očiju.

Pročitajte i ovo: Entropija kod pasa

Druga česta bolest očiju kod pasa je katarakta. Katarakta je stanje u kojem se sočivo oka zamuti, što može uzrokovati gubitak vida. Katarakte se mogu javiti kao posledica starosti, genetskih faktora, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. Psi s kataraktom obično pokazuju simptome kao što su zamagljen vid i povećana osetljivost na svetlo. Katarakte se obično leče hirurškim zahvatom, ali se mogu kontrolisati i dijetom i terapijom lekovima.

Bolesti očiju kod pasa

Pročitajte i ovo: Konjuktivitis kod pasa

Glaukom je još jedna ozbiljna bolest očiju koja se javlja kod pasa. Glaukom uzrokuje povećanje intraokularnog pritiska, što može dovesti do oštećenja optičkog nerva i trajnog gubitka vida. Glaukom se obično javlja kao posledica povećane proizvodnje ili smanjenog oticanja tečnosti u oku. Psi s glaukomom obično pokazuju simptome kao što su crvenilo očiju, suzenje, ispadanje očne jabučice iz orbite i smanjenje vida. Glaukom se obično leči kapima za oči, ali se u nekim slučajevima može zahtevati hirurški zahvat.

Glaukom kod pasa

Uz ove bolesti, psi takođe mogu patiti od drugih problema s očima, uključujući iritaciju kapaka, ulkus rožnice, prolaps trećeg kapka i infekcije uha koje utiču na oči. Ako primetite bilo kakve promjene u izgledu oka ili ponašanja ljubimca koje ukazuju na problem sa očima, odmah se obratite svom veterinaru.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFLOSI – Nova Ginisova rekorderka u starosti.
Sledeći tekstBRIGA O SRCU VAŠEG LJUBIMCA: Srčane bolesti kod pasa – simptomi, dijagnoza i lečenje

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime