Naslovna VESTI PSI BRIGA O SRCU VAŠEG LJUBIMCA: Srčane bolesti kod pasa – simptomi, dijagnoza...

BRIGA O SRCU VAŠEG LJUBIMCA: Srčane bolesti kod pasa – simptomi, dijagnoza i lečenje

0
Bolesti srca kod pasa

Bolesti srca i krvnih sudova su česte kod pasa i mogu biti ozbiljan problem za njihovo zdravlje. U ovom tekstu ćemo govoriti o nekoliko najčešćih bolesti srca i krvnih sudova kod pasa.

Bolesti srca kod pasa

Dilatativna kardiomiopatija (DKM) – ovo je jedna od najčešćih bolesti srca kod pasa, a karakteriše se proširenjem srčanih komora i slabljenjem srčanog mišića. Psi sa DKM-om mogu imati poteškoće sa disanjem, umor, oticanje nogu i drugih delova tela, kao i smanjen apetit.

Pročitajte i ovo: Kako prepoznati dijabetes kod pasa?

Lečenje DKM-a se uglavnom sprovodi lekovima koji pomažu u održavanju srčane funkcije, kao što su ACE inhibitori, diuretici, beta blokatori, antiaritmici i kardioprotektori. U nekim slučajevima može biti potrebna operacija srca ili ugradnja veštačkog srčanog ventila.

Bolesti srca kod pasa

Mitralna insuficijencija – ovo je druga najčešća bolest srca kod pasa, a javlja se kada mitralni ventil u srcu ne funkcioniše kako treba, što dovodi do krvarenja unazad u srce. Psi sa mitralnom insuficijencijom mogu imati poteškoće sa disanjem, kašalj, slabost, umor, oticanje nogu i drugih delova tela.

Lekovi koji se koriste za tretman mitralne insuficijencije uključuju ACE inhibitore, diuretike i pimobendan. U nekim slučajevima, veterinari takođe mogu preporučiti antiaritmičke lekove. U težim slučajevima, može biti potrebno hospitalizovanje psa radi intravenskog lečenja.

Pročitajte i ovo: Lažna trudnoća kod pasa

Srčana aritmija – ovo je poremećaj srčanog ritma kod pasa, koji može biti uzrokovan genetskim faktorima, srčanim bolestima ili drugim zdravstvenim problemima. Psi sa srčanom aritmijom mogu imati poteškoće sa disanjem, slabost, umor, vrtoglavicu i nesvesticu.

Lekovi koji se koriste za tretman srčane aritmije zavise od vrste aritmije. Antiaritmički lekovi se mogu koristiti za regulisanje srčanog ritma, a beta blokatori i kalcijumski antagonisti se mogu koristiti za regulisanje srčane frekvencije.

Bolesti srca kod pasa

Aortna stenoza – ovo je stanje u kojem je aortni ventil u srcu sužen ili oštećen, što ometa normalan protok krvi. Psi sa aortnom stenozom mogu imati poteškoće sa disanjem, slabost, umor, vrtoglavicu, nesvesticu i kardiogeni šok.

Davanje lekova koji pomažu u smanjenju opterećenja srca (npr. beta-blokatori) U nekim slučajevima može biti potrebna hirurška intervencija kako bi se proširio suženi aortni ventil

Plućna hipertenzija – ovo je stanje u kojem su krvni sudovi u plućima suženi, što ometa normalan protok krvi. Psi sa plućnom hipertenzijom mogu imati poteškoće sa disanjem, kašljem, slabost, umor i oticanje nogu i drugih delova tela.

Lečenje plućne hipertenzije podrazumeva: terapiju kiseonikom: Dajte psu dovoljno kiseonika da poboljša disanje i smanji otečenost pluća; Lekove za širenje krvnih sudova kako bi se smanjio pritisak u plućima; Dijetalne promene: ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama i drugim hranjivim sastojcima koji mogu smanjiti upalu i poboljšati zdravlje srca i pluća; Fizička aktivnost: pas ne sme da bude preterano fizički aktivan kako bi se smanjio pritisak u plućima i srčana opterećenost; lečenje osnovne bolesti: plućna hipertenzija često je povezana sa drugim zdravstvenim problemima, kao što su srčane bolesti, pa se treba lečiti i osnovni uzrok bolesti; Hidroterapija: Plivanje i terapija vodom mogu biti korisni za pse sa plućnom hipertenzijom, jer se smanjuje pritisak na srce i pluća, a jačaju mišići.

Bolesti srca kod pasa

Važno je naglasiti da je lečenje ovih bolesti srca i krvnih sudova kod pasa uglavnom simptomatsko i podrazumeva upotrebu lekova koji će olakšati simptome. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebna hirurška intervencija, kao što je operacija srca ili ugradnja veštačkog srčanog ventila.

Ako primetite bilo kakve simptome koji ukazuju na mogućnost srčane ili vaskularne bolesti kod vašeg psa, odmah se obratite veterinaru kako bi se utvrdila dijagnoza i započelo lečenje. Redovne kontrole kod veterinara mogu blagovremeno otkriti rane simptome što u mnogome omogućava uspešnu terapiju. Redovni veterinarski pregledi i testiranja, uključujući rendgensko snimanje srca, elektrokardiogram (EKG) i ehokardiogram (ECHO), mogu pomoći u dijagnostikovanju i praćenju napretka bolesti.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBOLESTI OČIJU KOD PASA: simptomi, uzroci i lečenje
Sledeći tekstBORBA PROTIV SRČANE INSUFICIJENCIJE: Sve što treba da znate o DILATATIVNOJ KARDIOMIOPATIJI kod pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime