Naslovna VESTI PSI BOLJE IKAD NEGO NIKAD: Za neodgovorne vlasnike u Podgorici kazne do 25.000...

BOLJE IKAD NEGO NIKAD: Za neodgovorne vlasnike u Podgorici kazne do 25.000 evra!

0
bolje ikad nego nikad petface

Od prvog juna u Crnoj Gori počinje čipovanje pasa, kako vlasničkih pasa, tako i napuštenih. Time će se, prema rečima pomoćnice direktorke Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Sunčice Boljević, uspostaviti kontrola nad kućnim ljubimcima i uspostaviti mehanizam kontrole odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima i sprovođenje kaznene politike prema neodgovornim vlasnicima, odnosno suzbijanje pojave koja se, nažalost, sve više uočava, a to je pojava napuštanja kućnih ljubimaca, piše Pobjeda, prenosi Volim Podgoricu.

-Svedoci smo da se poslednjih nekoliko godina ovaj problem intenzivira. Dešava se da imamo i napade pasa lutalica ili pasa koji su van kontrole svojih vlasnika na ljude. Uprava za bezbednost i hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, ove godine je obezbijedila dodatna sredstva u budžetu za čipovanje, odnosno označavanje pasa, kao i za sprovođenje vakcinacije protiv besnila. Zapravo, obezbeđena su prvenstveno finansijska sredstva kroz MIDAS projekat za uspostavljanje jedinstvene evidencije pasa u Elektronskom centralnom registru životinja koji vodi Uprava za bezbednost hrane, kazala je Boljević.

PROČITAJTE I:

NAUČI, POMOZI I UDOMI: “Dorćolci za životinje” – pomozite napuštenim šapama!

Ona najavljuje da će svi psi biti označeni mikročipom i svi će preko tog mikročipa biti registrovani u centralnom registru, na bazi čega će se automatski dobijati podaci o psu, vlasniku tog ljubimca, kao i o zdravstvenom stanju psa i vakcinacijama koje su obavljene.

-I naravno, što je bio i cilj, znaće se tačno kretanje psa, što će omogućiti uspostavljanje kontrole odgovornog vlasništva i sprovođenje kaznene politike za neodgovorne vlasnike, pojasnila je Boljević, dodajući da ovo važi i za pse ljubimce i za lutalice koji su na teritoriji cele države.

Ona ističe da je ovo prvi put se na nacionalnom nivou kreće sa izradom elektronske baze podataka za registraciju vlasnika pasa i samih pasa, te da je izrada te baze u završnoj fazi.

Kaznena politika, kako je kazala, će se, itekako, ubuduće primjenjivati i kažnjavaće se neodgovorni vlasnici. Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja propisane su novčane kazne za neodgovorno ponašanje vlasnika u vrednosti od 800 do 25.000 evra.

bolje ikad nego nikad petface

-Znaće se ko je vlasnik. Psi lutalice na nivou lokalne uprave su vlasništvo te lokalne uprave i njihova odgovornost. Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja propisano je da je lokalna uprava dužna da obezbedi sklonište (azil) za napuštene životinje, ukoliko nije obezbeđeno na drugi način, od strane drugih pravnih ili fizičkih lica, naglasila je Boljević.

Nažalost, dodaje ona, azili još uvek nisu izgrađeni u svim opštinama. Za sada, devet opština imaju sklonište.

Nadamo se da će ovaj projekat uspeti!

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAUČI, POMOZI I UDOMI: “Dorćolci za životinje” – pomozite napuštenim šapama!
Sledeći tekstHEROJ PASA I MAČAKA: Snežana brine o desetinama mačaka i pasa POTPUNO SAMA!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime