Naslovna PETOPEDIJA PSI PAPILOMATOZA: Bradavice na usnama, obrazima, jeziku, nepcu…

PAPILOMATOZA: Bradavice na usnama, obrazima, jeziku, nepcu…

0
bradavice na ustima petface

Papilomatoza je virusno oboljenje koje izaziva papiloma virus, a manifestuje se izraslinama u vidu bradavica – na koži i sluznici. Bradavice se nalaze po usnoj sluzokoži u području usana, jezika, obraza, nepca, ždrela i epiglotisa. Pojava sitnih papiloma nastaje u periodu 3 – 35 dana od infekcije. Veličine su od zrna prosa do zrna kukuruza i najčešće su na peteljci odvojeni od podloge. Opšte stanje psa obično nije poremećeno. Uglavnom se javljaju kod mlađih pasa, ali neretki su slučajevi papiloma i kod starijih ljubimaca. Javlja se usled pada imuniteta i tom prilokom dolazi do pojava bradavica izazvanih papiloma virusom. Bolest se prenosi kontaktom zaraženog i zdravog psa, a mogući je prenos virusa i putem drugih predmeta koji su bili u kontaktu sa zaraženim psom.

PROČITAJTE I:

PRVIH 30 DANA SA ŠTENETOM: Prvi zajednički dani su presudni za vaš budući život!

Simptomi

Osim navedenih izraslina životinja ne pokazuje neke druge simptome. Veći broj papiloma može da dovede do pojačane salivacije, otežanog žvakanja pa i otežanog gutanja. Ukoliko su većih dimenzija i na nezgodnom mestu može doći do krvarenja, kada pas povredi papilom. Ponekad se može osetiti neprijatan zadah iz usta. Infekciji su podložniji organizmi oslabljelog imuniteta, mladi psi u razvoju ili jedinke izložene stresu.

 bradavice na ustima petface

Dijagnostika i lečenje

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, pato-histološki i serološkim analizama.

Za manje bradavice postižu se dobri rezultati sprovođenjem elektrokauterizacije, odnosno spaljivanjem bradavica strujom visoke frekvencije. Dakle, bradavice se hirurški odstranjuju. Spontano ozdravljenje se potpuno završava nakon dve nedelje od početka bolesti, ali ipak odvedite vašeg psa kod veterinara da biste dobili potvrdu da je ozdravio. Svaka izraslina na koži i sluzokoži  predstavlja znak za posetu veterinaru.

Preventiva

Održavanje higijene prostora u kome živi pas, kao i dobar imunološki status ljubimca su najbolja preventiva . Ukoliko se vaš pas u šetnji druži sa ostalim psima obratite pažnju na to da li neki od ovih drugara ima ovo oboljenje jer će se vrlo brzo proširiti unutar grupe.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPopularni glumac u kampanji za napuštene pse: “NAMA NIJE HLADNO, ALI NJIMA JESTE”!
Sledeći tekstGLASAJTE U ANKETI: Pokrenuta inicijativa – HOĆEMO VEĆE KAZNE ZA MUČITELJE ŽIVOTINJA!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime