Naslovna PETOPEDIJA PSI BUČNO DISANJE PASA – DA LI TREBA DA VAS BRINE?

BUČNO DISANJE PASA – DA LI TREBA DA VAS BRINE?

0

Bučno disanje pasa nastaje kao rezultat otežanog prolaska vazduha kroz disajne puteve. Poreklo problema može da se nalazi u zadnjem delu grla, grkljanu ili dušniku. Ovakvo stanje se uočava i bez upotrebe stetoskopa. Postoje dve vrste bučnog disanja: ono koje nastaje prilikom udisanja i ono koje nastaje prilikom izdisanja. Stertor, koji nastaje prilikom udisaja se najlakše prepoznaje kao „hrkanje“. Ono nastaje zbog strujanja vazduha preko tkiva koje je opušteno. Nasuprot njemu, kod stridora dolazi do stvaranja karakterističnog zvuka prilikom prolaska vazduza preko relativno neelastičnih i krutih tkiva.

 

Bučno disanje je karakteristična pojava kod pasa koje pripadaju brahicefalnim rasama, tj onima sa skraćenom njuškom. U tu grupu spadaju buldozi, bokseri, bostonski terijeri, čau čau, pekinezeri… Međutim i rase kao što su sibirski haski, dalmatinci, bernardinci, njufaundlenderi i retriveri takođe mogu da pate od ovakvih problema.

PROČITAJTE I:

VAŽNE INFORMACIJE: Koje BOLESTI MOŽETE PRENETI svom psu! (VIDEO)

PANIKA ZA SVAKOG VLASNIKA: Šta je povratno – obrnuto kijanje? (VIDEO)

LEČENJE PROBLEMA ŠIŠTANJA PRILIKOM DISANJA: Terapija zavisi od uzroka, a njih ima MNOGO! (VIDEO)

SIMPTOMI

Uz veoma čujno disanje, pri čemu se raspon zvukova kreće od nenormalno glasnog do škripanja visokih tonova, postoje i drugi znaci koji ukazuju da je došlo do opstrukcije disajnih puteva. To su:

– otežano disanje (pas isteže glavu i vrat i diše na otvorena usta),

– promena glasa

– gubitak glasa – nemogućnost lajanja.

UZROCI

Pored problema koji su vezani za anatomsku strukturu kod brahicefaličnih pasa najčešći uzroci su i sužene nosnice, produženo meko nepce, suženje grkljana, nakupljanje tečnosti (stvaranje edema) u dušniku ili grkljanu, kolaps traheje ili prisustvo stranog tela. Pored toga uzroci mogu biti i nasledne laringealne paralize, granulomatozni laringitis, tumori dušnika ili grkljana, upalne mase koje se razvijaju iz srednjeg uha ili eustahijeve cevi pa čak i prekomerna upotreba hormona rasta koja dovodi do stanja pod nazivom akromegalija. Dakle veliki broj uzroka može da dovede do pojave bučnog disanja kod pasa. Neki od uzroka nisu preterano opasni i više smetaju vlasnicima ali neki predstavljaju ozbiljna stanja koja zahtevaju zbrinjavanje od strane veterinara.

Prilikom dijagnoze uzroka nastanka ovakvog problema potrebno je imati što detaljniju istoriju zdravlja ljubimca. Kod brahicefaličnih pasa se utvrđuje deo disajnih puteva koji stvara opstrukciju i na osnovu toga se predlaže tretman. Ukoliko se radi od suženju nosnica ili produženom mekom nepcu moguće je relativno jednostavnom hirurškom intervencijom rešiti problem. Moguće je koristiti endoskopski pregled kako bi se utvrdilo prisustvo stranog tela, a preporučuje se i rendgensko snimanje kako bi se utvrdili mogući problemi koji su u korelaciji sa kardio-respirativnim sistemom.

Ukoliko primetite neke promene u disanju kod vašeg ljubimca obratite pažnju i na sledeće okolnosti koje se smatraju faktorima rizika za pojavu problema:

– visoka spoljna temperatura

– groznica

– fizička aktivnost

– anksioznost ili preterana radost

– bilo koje oboljenje vezano za srce i pluća

– halapljivo uzimanje hrane i vode

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNijednom psu ne prija odluka zabrane šetnje: Doktori veterinarske medicine ističu da će na prvom mestu biti ugroženi bolesni psi, a ukoliko sve potraje i zdravim neće biti lako (VIDEO)
Sledeći tekstSRBIJA JE IZUZETAK: U svim ostalim državama je dozvoljeno izvođenje pasa tokom celog dana!(VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime