Naslovna VESTI JOŠ JEDNA POBEDA: I Češka zabranila uzgoj životinja radi krzna!

JOŠ JEDNA POBEDA: I Češka zabranila uzgoj životinja radi krzna!

0
Češka petface

Ove nedelje, češki predsednik Miloš Zeman potpisao je amandman na češki Zakon o zaštiti životinja kojim se zabranjuje uzgoj životinja radi krzna u Češkoj Republici. Potpisom predsednika ova odluka postaje konačna i stupa na snagu u trenutku objave u službenom glasniku!

ISTORIJSKI TRENUTAK: Zabrana uzgoja činčila zbog krzna – STUPILA NA SNAGU!

Uzgoj životinja radi krzna u Češkoj Republici zabranjuje se od 31. januara 2019. godine, a predviđa i osiguranje kompenzacije uzgajivačima kako bi ispunili svoje dugoročne obveze. Nakon detaljnih rasprava u Zastupničkom domu i Senatu, amandman je prihvaćen bez velike opozicije.

Češka petface

Zastupnički dom prihvatio ga je sa 132 glasa za i samo 9 protiv, a Senat sa 39 glasova za i samo 3 protiv.

– Želeli bismo da zahvalimo češkim zakonodavcima što su poslušali glas javnosti, koja ubijanje životinja radi mode smatra neetičkom praksom iz prošlosti. Ovo je prava prekretnica u istoriji zaštite životinja i pobeda saosećanja prema živim bićima koja osećaju bol i pate, rekla je Lucie Hemrová, predstavnica organizacije Svoboda zvířat (Sloboda za životinje) a prenose „Prijatelji životinja“ iz Hrvatske!

KRAJ: Zabrana gajenja kuna zbog proizvodnje krzna!

Donesena zabrana u Češkoj uticaće na devet farmi, na kojima se ukupno drži otprilike 20.000 kuna i lisica. Organizacije za zaštitu životinja navode da se životinje drže u lošim uslovima, a okrutno ih ubijaju strujnim udarima ili gušenjem plinom.

Češka petface

Poslednja anketa sprovedena u proleću ove godine pokazala je da 83% češkog stanovništva podržava zabranu uzgoja životinja radi krzna.

Češka se na ovaj način priključila 12 evropskih država, koje su usvojile takvu zabranu ili donele slična ograničenja uzgoja životinja radi krzna. U Hrvatskoj je zabrana uzgoja životinja radi krzna donesena 2007, a stupila na snagu 1. januara ove godine, nakon isteka dugogodišnjeg prelaznog razdoblja. Među državama u regionu, u Sloveniji, Austriji i Makedoniji zabrana je već na snazi, dok se u Bosni i Hercegovini očekuje njeno stupanje na snagu sledeće godine i potom u Srbiji 2019. godine.

Da li ćemo ga DOČEKATI?

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSKANDAL U KOTORU: Ronilac (24) ubio morsku kornjaču!
Sledeći tekstNekada povređeno štene na samrti, a danas pas po imenu HRABROST!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime