Naslovna PETOPEDIJA PSI DA LI PSI IMAJU DUŠU: Večita dilema svih vlasnika pasa!

DA LI PSI IMAJU DUŠU: Večita dilema svih vlasnika pasa!

0

Mnogi vlasnici pasa postavljaju pitanja: Da li psi imaju dušu i da li idu u Raj? Čini se da se neki više brinu za dušu svog ljubimca nego za svoju. Odgovori na ova pitanja nisu nimalo jednostavni. Mnogi su se bavili ovim pitanjima – veterinari, uzgajivači pasa, psiholozi, pa čak i teolozi gotovo svih religija.

Svi mi koji smo vlasnici pasa želimo da verujemo da će naši ljubimci otići u Raj. Uostalom, koliko puta smo tešili prijatelje koji su izgubili psa da ne tuguju previše, jer je njihov ljubimac sada na boljem mestu. Bez ideje da nekoga ubedimo u jedno ili drugo mišljenje ili promenimo ubeđenje, evo nekoliko činjenica koje treba uzeti u obzir kada razmišljamo o tome da li psi imaju dušu.


Psi imaju srednji mozak koji je strukturno i funkcionalno sličan čovečjem. Vlasnici uglavnom znaju, a i mnogobrojne studije su dokazale da je intelekt pasa na nivou dece uzrasta između jedne i četiri godine. Oni pokazuju ali i doživljavaju povezanost, radost, zadovoljstvo, tugu, strah, razdvojenost… Psi su mnogo puta dokazali da su spremni da žrtvuju svoj život kako bi zaštitili svog prijatelja, pa i da uginu nedugo posle smrti svog vlasnika. Dakle, veoma su sličnji nama.

UREZANA ŽICA OKO VRATA: Pas VEZAN i ostavljen bez hrane i vode! (FOTO)

Neka istraživanja duhovnih psihologa pokazuju da psi imaju dušu. Oni tvrde da se duša psa vezuje za dušu vlasnika i posle smrti odlazi tamo gde odlazi i duša vlasnika. Jedan od dokaza za tu tvrdnju su mnogobrojna iskustva onih koji su imali blizak susret sa smrću i koji su svedočili da su ih u drugom životu čekali voljeni ljubimci koji su ranije umrli!

BOLESNO ŠTENE IZBAČENO NA ULICU: Prizor je ZASTRAŠUJUĆI! (VIDEO)

Hrišćani se pitaju da li emocije koje pokazuju psi prema ljudima i odnosi koji se uspostavljaju, znače da oni imaju isto takav besmrtni duh? Hrišćanski teolozi tvrde da nemaju! Jedan od argumenata je da je čovek stvoren superiorniji i da stoga životinje ne mogu biti jednake sa ljudima. Kažu da životinje mogu imati „dah života“ ali ne i besmrtnu dušu u istom smislu kao čovek.

Ipak, u Bibliji postoje delovi koji upućuju i na drugačije mišljenje. Na primer: Psalm 145: -9-10,13,15-21 „Bog voli svu svoju kreaciju i stvorio je planove za svu svoju decu i manja stvorenja da uživaju u svom večnom carstvu“; U Poslanici Rimljanima se kaže: manja stvorenja čekaju Hristov povratak kako bi bili oslobođeni fizičke smrti i našli se u večnom životu. Mada hrišćanski prorok Isaija kaže da će Bog primiti na novo nebo i zemlju i životinje, hrišćanski teolozi kao ključni argument protiv, navode tvrdnju da je „Hrist umro da bi spasao duše ljudi, a ne životinja“. Ipak, činjenica je da ni Biblija ne daje jasan i konačan odgovor o tom pitanju. Jevanđelist Matej kaže: „ … sa Bogom je sve moguće.“

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Jevrejska teologija govori da sva živa bića – ljudska i životinjska – imaju duše. Međutim, prave razliku među dušama. Smatraju da samo ljudska duša ima božansku dušu. Samo ova duša ima mogućnost da uspostavi odnos s Bogom!

Dakle, odgovor nije baš jasan, a čini se, ni previše optimističan za one koji bi voleli da naši ljubimci budu sa njima i posle fizičke smrti. Ipak, ukoliko verujete u Boga, bez obzira koje religije, razmislite: Mi jednostavno nemamo odgovore na sve božanske misterije… Možda će Bog dozvoliti da naši ljubimci budu sa nama na nebu… Možda će nam stvoriti novog ljubimca… Možda će… Dovoljno je da verujemo u to da će Bog učiniti najbolje za nas i naše pse.

U svakom slučaju, budimo srećni zbog vremena koje možemo da provedemo sa svojim ljubimcem u ovom životu. To nam niko ne može oduzeti. I ne zaboravite: u Bibliji je zapisano: „Bog ne postoji samo u čoveku već i u svemu što živi“.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBOLESNO ŠTENE IZBAČENO NA ULICU: Prizor je ZASTRAŠUJUĆI! (VIDEO)
Sledeći tekstINTERNET SE USIJAO! Rasprava podelila ljubitelje pasa i mačaka! (FOTO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime