Naslovna PETOPEDIJA PSI Čišćenje ušiju deo redovne higijene?

Čišćenje ušiju deo redovne higijene?

1
ciscenje usiju kod pasa petface

Čišćenje ušiju ljubimaca, iako jednostavno zvuči, za neke i dalje predstavlja nepoznanicu. Da čišćenje ušiju i vlasnicima i ljubimcima postane stvar rutine, potrebno je malo više strpljenja.
Kućni ljubimci i njihove zdrave uši imaju veliku važnost po celokupan organizam. One sa svim svojim delovima predstavljaju organ sluha, ali imaju veliku ulogu i u nekim neurološkim procesima. Uši imaju tri osnovne celine a to su spoljašnje uho – ušna školjka, srednje uho i unutrašnji ušni aparat. Detalje u vezi sa anatomijom i funkcijom slušnog aparata pasa možete pročitati u tekstu ________________.  Zbog velikog broja različitih rasa pasa, kojima kućni ljubimci pripadaju, postoje i različiti tipovi ušnih školjki. Postoje kućni ljubimci sa uspravnim ušima, presavijenim i spuštenim koje potpuno prekrivaju otvor u ušni kanal. Kućni ljubimci sa ovakvim varijacijama uslovljavaju i specifične potrebe nege. Kada se govori o nezi ušiju, pre svega se misli na čišćenje ušiju, tačnije održavanje higijene.
Kućni ljubimci imaju ušne školjke, koje su u manjoj ili većoj meri pokrivene dlakom. Neki psi imaju prilično bujni dlačni pokrivač i u unutrašnjosti ušne školjke. Ovi kućni ljubimci zahtevaju redovno čišćenje ušiju i čupanje ovih dlaka, jer su one dobra podloga za nastanjivanje patogenih mikroorganizama. To su obično kućni ljubimci koji imaju spuštene uši, koje se slabo ventiliraju pa se često javljaju parazitske i bakterijske infekcije.
I psima se, kao i nama ljudima, stvara cerumen tj. ušni vosak. Lučenje cerumena je prirodan fiziološki proces, međutim, ukoliko je ovo lučenje pojačano, ono može biti znak nekih patoloških promena. U tom slučaju treba potražiti pomoć veterinara.
Čišćenje ušiju pasa nikako ne treba obavljati hidrogenom i štapićima za uši.

petopedija-ciscenje-usiju-3
Nega ušiju

Štapići se eventualno mogu koristiti na naborima oko ušne školjke, ali nikako za čišćenje ušiju u samoj školjki.

 

Čišćenje ušiju u unutrašnjem delu treba obavljati tako što u ušni kanal sipate tečnost za čišćenje ušiju. Danas postoji zadovoljavajući broj tečnosti različitih proizvođača koje su namenje čišćenju ušiju pasa. Zatim izmasirajte ušnu školjku od pokretima od baze uha ka početku ušnog kanala. Parčetom vate ili gaze pokupite svu nečistoću i višak tečnosti samo u predelu ušnog kanala koji možete da vidite. Nikako ne gurajte štapiće za uši u ušne kanale, jer kućni ljubimci mogu lako zadobiti povrede bubne opne.
Ukoliko kućni ljubimci učestalo češu uši, mlataraju glavom, naginju glavu na jednu stranu ili imaju neprijatan miris iz uha, potražite pomoć veterinara. Ovo su glavni znaci koji ukazuju da nešto nije u redu sa ušima vašeg ljubimca. Posebnu pažnju obratite prilikom kupanja. Zaštitite ušni kanal, a ukoliko voda ipak prodre u njega pažljivo ga isušite gazom obmotanom oko prsta. Paraziti kao što je ušni šugarac takođe mogu da naprave ozbiljne probleme. Simptomi prisustva su izrazit svrab i trešenje glavom. Šugarac se dijagnostikuje mikroskopskim pregledom uzoraka sadržaja iz unutrašnjosti uha, a leči specifičnim antiparazinim preparatima koje propisuje veterinar. Čišćenje ušiju i redovna higijena su najbolji načini da se preduprede problemi sa ušima. Imajući u vidu raznolikost uzročnika, kao i anatomske različitosti pojedinih rasa, najbolje je da se o načinima i sredstvima koja treba koristiti u nezi ušiju konsultujete sa veterinarom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIzložba mačaka: Kada i zašto je organizovana prva izložba mačaka?
Sledeći tekstOperacije kile: Kada su operacije kile jedino rešenje problema?

1 KOMENTAR

  1. Imam labradora od 14 meseci,do pre neki dan nismo imali problema sa usima,medjutim vec nekoliko dana desno uvo mu se crveni i ima neku braonkastu naslagu,cese povremeno,i trese glavom.Ocistila sam spoljasnju stranu hidrogenom i vatom,a unutra sipala kap joda.
    Da li je to u redu ili ipak moramo kod veterinara?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime