Naslovna PETOPEDIJA PSI Kineski ćubasti pas

Kineski ćubasti pas

0
rase kineski ćubasti pas

IME  Kineski ćubasti
PREZIME Zabava
NADIMAK – Puf
VELIČINA – od 2,2 – 5,5 kg
POREKLO – Kina
BOJA – sve
ŽIVOTNI VEK – od 9-12 godina
NARAV – živahan i vrlo razdragan pas, oduševiše vas svojom umiljatošću

Kineski ćubasti pas se može naći u mnogim zemljama, ali najverovatnije vodi poreklo iz Kine, ili je barem tamo došlo do ukrštanja meksičkog bezdlakog psa sa čivavom. Meksiko i Turska imaju puno bezdlakih pasa, kao i neke afričke zemlje, te se poreklo ovog mališe ne može stopostotno odrediti. Sigurno je to da je reč o izuzetno staroj rasi pasa. Istorija beleži da je Marko Polo video kineskog ćubastog psa i okarakterisao ga kao dobrog, sitnog čuvara. 1966. godine pretilo je nestajanje rase na tlu SAD-a, jer je jedine primerke imala izvesna starija gospođa. Četiri su prenešena u Veliku Britaniju tako da danas ovu rasu imamo u obe zemlje. Ipak, na sreću ovih dobroćudnih pasa, rasa je spašena, pa su danas veoma česti kućni ljubimci.

Izgled
Kineski ćubasti psi su mnogo snažniji nego što izgledaju. Nekadašnji primerci rase korišćeni su čak i za lov. Vitkost i sitne kosti omogućavaju mu lako kretanje i skakutanje. Kineski ćubasti psi izgledaju kao da imaju vunene nogavice i rukave, jer je to skoro jedini deo tela gde ovi mališani imaju krzno. Gipko telo im je bezdlako, dok na glavi i repu imaju ćubicu. Ovi sitni psi imaju rozikastu, mahagoni, bakarno crvenu, plavu, ljubičastu, pa čak i crvenu boju kože. Mekani i topli, sićušni psi ceo dan će vas pratiti i zahtevati pažnju.

Karakter i nega
Ovi izuzetno pokretni i živahni psi naprosto ne znaju da se zaustave. Ne preporučujemo ih ljudima koji ne vole akciju. Spretni, hitri i okretni prvi će biti na vratima vašeg doma da izvide ko im stiže u goste. Pored izviđanja budite pripremljeni i na glasnu najavu svakog ko želi da kroči u stan. Oni su, iako mali i sitni, pravi čuvari koji bez trunke staha staju ispred svakog (ne)prijatelja. Ukoliko ih od ‘’malih nogu vaspitavate’’ nećete imati problema sa agresivnošću, u suprotnom možete doživeti i neko malo neprijano iznenađenje. Kako će se kineski ćubasti psi ponašati zavisi isključivo od vas i vašeg ophođenja prema njima. Vole sunce, ali ih nemojte izlagati direktno sunčanim zracima. Lako crne, pa će očas posla od rozikastog psa postati mahagonaste boje. Možda je neobično, s obzirom da su skoro bezdlaki, ali oni uspevaju da se uspešno izbore i sa zimom. Tada im prosto dajte više hrane, jer im je potrebno mnogo energije, kako bi njihovo telo održalo toplotu. Prilagodljivost toplim i hladnim uslovima ne znači da ih treba ostavljati da žive na otvorenom. Ipak, sunce može biti nesavladiv neprijatelj ako su konstantno izloženi. Odredite mu kutak u svom domu, uživajte u njegovim svakodnevnim ludorijama i kupajte ga svake treće nedelje. Poneka masaža i utrljavanje kreme sigurno mu neće škoditi.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOdvikavanje mačića od dojenja i prelazak na čvrstu hranu
Sledeći tekstKoton de Tuler

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime