Naslovna VESTI PSI SLAVIMO: Danas je dan mešanaca – evo zašto ih toliko volimo!

SLAVIMO: Danas je dan mešanaca – evo zašto ih toliko volimo!

1
dan mešanaca petface

Danas je dan mešanaca – dan preslatkih, šašavih, milih, vernih prijatelja. Prijatelja bez rase. Ustvari, oni su rase „mešanac“.

Dan mešanaca počeo je da se slavi 2005. godine, kada je slavni advokat i veliki ljubtelj životinja – Kolin Pejdž – proglasio ovaj dan NJIHOVIM! Slavi se i danas, 31. jula i 2. decembra. Dan mešanaca je dan svih ljubimaca koji su odbačeni, jer su različiti – jer nisu čistokrvni psi, sa pedigreom.

dan mešanaca petface

– Najveći procenat pasa se eutanazira, jer su mešanci. Mešanci – bez ikakvog pedigre, ali i mešanci koji bivaju odbačeni od strane odgajivača koji ne dobijaju čistokrvne životinje, koje će dalje prodati. To je strašno. Zato sam odlučio da ove datume posvetim svima njima, rekao je Pejdž.

Dan mešanaca se slavi kako bi se podigla svest o stradanju mešovitih rasa pasa u azilima i Prihvatilištima, najpre u Americi (odakle je i potekla ideja o ovom „prazniku“), ali i u ostatku sveta!

– Javnost mora da se edukuje o mnoštvu mešovitih rasa pasa, koji očajnički čekuju nove domove u azilima širom sveta. Mešanci imaju tendenciju da budu zdraviji, da se bolje ponašaju, žive duže i da su jednako sposobni za obavljanje poslova kao i njihovi drugari sa pedigreom, rekao je Pejdž.

dan mešanaca petface

Postoje milioni pasa širom sveta koji sede u azilima i čekaju da budu udomljeni. Ukoliko imate mogućnosti, posetite jedan takav i izaberite svog novog drugara. Ukoliko nemate – donirajte lokalnom azilu u kome žive odbačeni mešanci.

Istraživanja su pokazala da je recimo u Nemačkoj, svaki četvrti pas mešanac. U Hrvatskoj mešanci čine većinu pseće populacije.

Mešanci su vredni poštovanja. Vredni ljubavi. Vredni naše pažnje. Zato, UDOMI mešanca i SPASI život! Podelite sa nama svoje priče, fotografije i video snimke svojih mešanaca. Podignimo svest o našim „mešanim“ prijateljima.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstINOVACIJA: „Škoda“ predstavila sigurnosni pojas za pse u automobilima!
Sledeći tekstPRIČA O BORDIJU: „Bio sam malo naborano štene. A onda sam postao pas kog su vlasnici izbacili iz automobila“!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime