Naslovna VESTI PSI DIVNA IDEJA: Deca čitaju psima koji su stidljivi i uplašeni!

DIVNA IDEJA: Deca čitaju psima koji su stidljivi i uplašeni!

1
Deca čitaju psima petface

Deca čitaju psima: Životinje koje se nalaze u prihvatlištima neretko su preplašene i uznemirene iskustvima koje su doživele boraveći na ulicama. Tamo su ih zlostavljali, tukli, a nežan dodir i nežna reč je nešto na šta su jako retko nailazili. Zbog svega proživljenog, oni su uglavnom nepoverljivi prema ljudima.

Pročitajte još: NOVI SAD: Dečaci se „sunčali“ na opasnoj raskrsnici KAKO BI POMOGLI NAPUŠTENIM PSIMA!

Zato su u prihvatilištu Humane Society of Missouri pokrenuli sjajan projekat Shelter Buddies Reading Program. Ideja je veoma jednostavna, a pokazala se i više nego uspešnom. Sa ciljem da psi izađu iz svojih oklopa, Deca čitaju psima i provode vreme sa njima. Na taj način se životinje opuštaju, a kod dece se rađa veći osećaj empatije za ove mališane:
Hteli smo da pomognemo našim uplašenim i stidljivim psima, ali bez forsiranja fizičkog kontakta. Program smo započeli prošlog Božića, a saga ga sprovodimo jednom mesečno, rekli su kooordinatori projekta.

Deca čitaju psima petface

Za program se mogu prijaviti deca od 6 do 15 godina, a pre kontakta sa psima, oni prolaze kroz obuku. Ova priprema pre svega podrazumeva da mališani na osnovu govora tela prepoznaju raspoloženje životinja. Veliki broj štićenika ovog prihvatilišta pati od stresa i anksioznosti, pa im je stoga potrebna i posebna pažnja.

Nakon sprovedene obuke, mali volonteri su ohrabreni da sa knjigom sednu ispred boksa i da čitaju psima. Obično je ovo samo uvod u jednu duboku i čvrstu vezu:

Pokazalo se da preplašeni psi pokazuju interesovanje i obično prilaze bliže deci. Rezultat rada ovih mališana je što se psi nakon toga opuštaju i mnogo su slobodniji i učestvuju u interakciji. To povećava mogućnost da budu udomljeni jer je mnogo veća šansa da potencijalni udomitelj usvoji ovakvog psa, nego onog koji se skriva i okreće leđa, rekao je gospodin Klepacki, jedan od koordinatora projekta.

Deca čitaju psima petface

Stidljivi i uplašeni psi nisu jedini koji imaju korist od ovog programa. Pokazalo se da je ideja korisna i za one pse koji imaju višak energije:

Neverovatno je videti reakciju ovog tipa pasa na čitanje dece. Na njih cela ova ideja deluje smirujuće.

Pročitajte još: Učenici Ekonomske škole dele užinu sa napuštenim psima!

Program podrazumeva da deca savladaju desetočasovnu obuku, u okviru koje uče da rade sa životinjama pod nadzorom. Nakon toga, oni mogu da dođu u prihvatilište da čitaju psima kad god zažele, ali pod roditeljskim nadzorom. Pored koristi koje od čitanja imaju psi, ne može se osporiti ni pozitivan uticaj na male volontere:
Ohrabrujuće je videti kako se razvija empatija kod dece prema ovim psima. To je jedan vid tihog i mirnog vežbanja. Kada dođu, oni vide preplašene životinje. Dok im čitaju, oni su u mogućnosti da vide pozitivan efekat koji ova aktivnost ima na njih. To ih podstiče da na stvari gledaju iz perpektive životinja.

Deca čitaju psima petface

Deca su i više nego oduševljena krajnjim rezultatima ovog projekta i srećni su što u njemu učestvuju. Što se tiče konkretnih rezultata, može se reći da je program uspešan jer je zabeležen pomak u broju udomljenih pasa.

Deca čitaju psima petface

Gde postoji volja, postoji i način – tako bi se mogao opisati ovaj program. Mi se nadamo da će ova ideja živeti sve dok i poslednji mališan iz ovog prihvatilišta ne bude udomljen.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKRATKO I JASNO CAR: Glumac Tom Hardi na crveni tepih došao sa psom uz poruku „UDOMI“!
Sledeći tekstDRUGARI ZA POMOĆ SANDRI: Akcija prikupljanja hrane za pse o kojima brine Sandra!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime