Naslovna VESTI DA LI ĆEMO OVO DOŽIVETI U BEOGRADU: Ovo je priča o prvim...

DA LI ĆEMO OVO DOŽIVETI U BEOGRADU: Ovo je priča o prvim sahranjenim životinjama na groblju u Zagrebu!

0
groblje petface
Foto: Ilustracija

Spomengaj je prvo legalno groblje za kućne ljubimce u Hrvatskoj. U petak su imali prvo kremiranje životinje, mačke Mica-Macke. Na groblju su ukopali i prvog ljubimca, maltezera Pika koji je živeo gotovo 20 godina, prenosi 24sata.hr.

Naša mačka, Mica-Macka, imala je tešku bakterijsku upalu pluća i napustila nas je prerano. Nije se bojala pasa i bila je sjajan lovac. Bila je i muza našem komšiji, akademiku Borisu Bućanu, koji ju je slikao dva puta.

PROČITAJTE I:

UBISTVO U SIVCU: Psa vezali za zaprežna kola, vukli i na kraju… (VIDEO)

Rekao je to za 24sata.hr Zagrepčanin Ozren Marton, čija je oporodična mačka prva kremirana životinja od otvorenja groblja za kućne ljubimce Spomengaj u naselju Dumovec. Njen pepeo stavili su u biorazgradivu urnu te će je ukopati u porodičnom vrtu kraj ruže.

-Nismo mogli dopustiti da je samo ostavimo. Našao sam je malenu ispod prozora i svima nam je prirasla srcu. Iako imamo još mačaka, ova je zaista bila posebna, kaže Ozren.

Groblje za kućne ljubimce Spomengaj, kako smo već pisali, otvorilo se pre mesec dana u Zagrebu, blizu azila Dumovec. 

-Piko je bio član porodice, ispratio je baku i deda na večni počinak. Nama je on bio više od životinje, nama je on bio čovek – rekla je vlasnica Sonja Buljan. Njezin brat Igor Trivić je dodao kako mu je maltezer na ruci spavao 20 godina. 

groblje petface
Foto: Ilustracija

-Voleli smo ga kao što se međusobno volimo. Bio je jedan od nas. Čekao me da dođem, poljubio sam ga i on je izdahnuo, ispričao je vlasnik. Dodao je da je Piko s njima prošao kroz sve moguće situacije, no nikad nije bio neraspoložen ili nekoga ugrizao. Na poklon ga je, za Božić, dobila baš njegova sestra Sonja. Bio je najmanji u leglu te su ga morali posebno dohranjivati. Porodica u kojoj se okotio nije vjerovala da će dugo živeti, no pas je nadvladao sva očekivanja. Posebno brižan bio je prema deci. Nažalost, prije tri godine dobio je epilepsiju, prenosi 24sata.hr.

-Već tada sam znao da će u Zagrebu otvoriti ovakvo mesto gde će moći večno počivati. Odrasli smo s njime i ovako mu želimo zahvaliti na svemu, rekao je Igor.

Inače, vest o prvom groblju za kućne ljubimce obišla je celu Hrvatsku te pozive za pomoć, kremiranje i sprovode imaju iz cele zemlje. Za više detalja iz Spomengaja kažu da ih slobodno nazovu ili informacije potraže na njihovoj web stranici.

A mi i dalje čekamo ovakvo mesto gde bismo se dostojanstveno oprostili od svojih voljenih ljubimaca.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA: 

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.