Naslovna EGZOTIČNE ŽIVOTINJE UPOZNAJTE EGZOTIČNE ŽIVOTINJE Egzotične životinje za početnike – kako ih čuvati?

Egzotične životinje za početnike – kako ih čuvati?

0
egzotične petface
petopedija_egzote_tarantula_1
Tarantula

Egzotične životinje obuhvataju zapravo veliki broj životinjskih vrsta. Između ostalih egzotične životinje obuhvataju određene vrste sisara, ptica, reptila i riba. Velika dostupnost ovih neobičnih životinja dovela je toga da su oni sve češći kućni ljubimci u domovima, pa i naše zemlje. Kada se sve uzme u obzir, tarantule, iguane, salamanderi i zmije postaju sve popularniji kućni ljubimci, ali pre nego što odlučite da je slatka žaba ili maleni pauk pravi ljubimac za vas, bitno je da se informišete o određenim  stvarima kada su u pitanju egzotične životinje.
Prvo i osnovno, raspitajte se da li je uopšte zakonom dozvoljeno da željene egzotične životinje postanu vaši kućni ljubimci. U zavisnosti od zemlje, postoje posebni propisi koji se tiču zabranjenih vrsta, tako da ako je neka vrsta dozvoljena u nekoj od susednih zemalja, ne mora da znači da je to slučaj i sa Srbijom i obrnuto.

Jedan od razloga za uplitanje države u ovu sferu je prvenstveno opasnost koje egzotične životinje mogu imati po ljude.

 

Drugi može biti u slučaju da vaši željeni kućni ljubimci pripadaju nekoj od ugroženih vrsta, koje su zaštićene zakonom, upravo zbog svoje retkosti.

Sakupite što je moguće više informacija o životinji koju planirate da usvojite. Izvori mogu biti razni – od različitih publikacija posvećenih ovom pitanju, zatim razgovori sa veterinarom, kao i konsultovanje nekih od vlasnika koji već drže egzotične životinje.
Još jedna od bitnih stavki koju morate znati je dimenzije prostora koji vaši budući kućni ljubimci trebaju. To će u velikoj meri zavisiti od veličine ove egzotične životinje, ali nemojte zaboraviti da će vaš ljubimac rasti.

petopedija_egzote_kameleon_1
Kameleon

Raspitajte se koju veličinu može dostići odrasla egzotična jednika i u zavisnosti od toga obezbedite joj adekvatne životne uslove. Odgovarajuća veličina terarijuma, kao i dodaci koji imitiraju prirodne životne uslove, bili bi savršeni prostor za držanje vaše egzotične životinje, ali i mnogih drugih egzotičnih vrsta kao što su iguane, pitoni, kornjače i druge.

Što se ishrane tiče, budite spremni da mnogi egzotični kućni ljubimci imaju specifične navike i potrebe, a mnoge od njih se hrane, na primer miševima ili crvima i ostalim stvarima na koje možda niste naviknuti.
Koliko dugo će živeti vaši novi egzotični kućni ljubimci? Imajte na umu da će vas određene vrste reptila nadživeti, tako da postavite pitanje sebi da li ste spremni da im se posvetite ceo život? Još jedno od pitanja na koje morate imati odgovor je: da li ste sigurni da možete da brinete o ljubimcu? Najčešći egzotični kućni ljubimci jesu tarantule, koja mogu da ugrizu ukoliko se osećaju ugroženom. Takođe, ovi kućni ljubimci mogu da ispuštaju dlačice, koje mogu da iritiraju vašu kožu i oči. Neki vodozemci mogu biti izuzetno teški za održavanje zbog lučenja sluzi koja im služi kao zaštita kože.
Poteškoća za vlasnike egzotičnih kućnih ljubimaca je i pronalaženje veterinara koji imaju iskustva sa njima. Što se oblasti zdravstva tiče, obratite posebnu pažnju na određene egzotične životinje koju mogu da prenose bolesti koje su opasne po ljude. Na primer, reptili su poznati kao česti prenosnici salmonele.
Ukoliko ste preuzeli navedene korake za pripremu i dovoljno se informisali o ovim retkim, ali izazovnim i zanimljivim ljubimcima, i pored svega toga ste spremni za jedan takav ozbiljan korak – uživajte u dugom životu sa njima.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBiljni akvarijum: Šta je potrebno za dobar biljni akvarijum?
Sledeći tekstFilteri za akvarijum: Zašto su filteri za akvarijum važni?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime