Naslovna AKVARISTIKA OPREMA ZA AKVARIJUME Filteri za akvarijum: Zašto su filteri za akvarijum važni?

Filteri za akvarijum: Zašto su filteri za akvarijum važni?

1
filter akvarijum petface
petopedija-filteri-2
Filteri za akvarijum

Filteri za akvarijum spadaju u osnovnu opremu akvarijuma. Filteri za akvarijum su važni zato što obezbeđuju čistu vodu za vaše ribice. Čak i ako voda u akvarijumu izgleda čisto ona može biti zagađena hemikalijama i prljavštinom koje će naškoditi vašim ribicama.
Filteri za akvarijum se po pozicioniranju dele na spoljne, unutrašnje i podne. Filteri za akvarijum imaju ulogu održavanja kvaliteta vode i njene čistoće koji su neophodni za organizam u akvarijumu. Najčešće se sastoje od filtrirajućeg materijala i pumpe koja usmerava vodu kroz taj materijal.
Kada govorimo o spoljašnjim filterima, najčešće se preporučuju tzv. kanister filteri za akvarijum. Oni se sastoje od jedne posude i dve cevi. Kroz jednu cev, voda iz akvarijuma ulazi u posudu u kojoj se nalaze filteri za akvarijum, a kroz drugu se pumpom vraća prečišćena voda u akvarijum. Njihove prednosti su višestruke. Mogu se postaviti ispod akvarijuma tako da se ne vide, obezbeđuju dobro strujanje vode  u akvarijumu, omogućavaju korišćenje različitih medijuma za filtriranje vode i naravno ne zauzimaju prostor u samom akvarijumu.
Kod unutrašnjih filtera ceo mehanizam se nalazi u unutrašnjosti samog akvarijuma. Pumpa uvlači vodu u jednu ili više komora u kojima se nalaze filtracioni materijali i na drugu stranu izbacuje pročišćenu vodu.

Podni filteri za akvarijum spadaju u najjeftinije filtere i obezbeđuju mehaničku i biološku filtraciju.

Telo ovih filtera je uglavnom od perforirane plastike i postavlja se na dno ispod biološke podloge akvarijuma.

petopedija-filteri-3
Prečišćavanje vode

Voda se pumpama uvlači i prolazi kroz fitere, a potom kroz perforacije vraća na površinu akvarijuma. Iako su jeftini, imaju niz mana kao što su problemi sa korenjem biljaka ili potreba za mnogo češćim čišćenjem filtera.

Zbog toga se preporučuju nešto skuplji, ali efikasniji i pouzdaniji filteri za akvarijum.
Filtere takođe delimo i po načinu funkcionisanja na: mehanicke, hemijske i biološke.
Mehanički filteri za akvarijum imaju zadatak da očiste vodu od sitnog otpada koji proizvode ribe i biljke, kao i od ostataka hrane. Za mehanički filter kao filtracioni materijal se koriste sintetički sunđeri i vata.
Hemijska filtracija podrazumeva apsorpciju hemijskih jedinjenja u vodi ili menjanje njenih hemijskih svojstava. Kao materijal za hemijski filteraciju koriste se aktivni ugalj, zeolit i treset.
Biološka filtracija je najvažnija za dobro funkcionisanje akvarijuma. Da bi se bolje razumeli principi ove vrste filtracije pročitajte deo o biološkom funkcionisanju akvarijuma. Materijali za biološki aktivan filter su šupljikava porozna keramika, sintetikki sundjer, specifične “bio kuglice”, porozno kamenje, siporex i slično.
Moguće je održavati akvarijum i bez filtracije, međutim u tom slučaju se moramo držati strogih pravila. Takav sistem koristi biljke kao prirodan sistem biološke filtracije. Akvarijum mora imati odličnu rasvetu, visoko kvalitetnu vodu, dodatan izvor ugljen-dioksida (CO2) i manji broj određenih riba. Ovo je svakako izazov za napredne akvariste.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstEgzotične životinje za početnike – kako ih čuvati?
Sledeći tekstHrana za mačke: hrana za mačke vs. pseća hrana?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime