Naslovna PETOPEDIJA PSI Engleski seter

Engleski seter

0
rase engleski seter petface

IME ENGLESKI SETER – ENGLISH SETTER
PREZIME ptičar
NADIMAK Lavarek
VISINA mužjak i ženka  68 cm / 58 cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA od 20 do 36 kg ( bilo bi dobro )
POREKLO Engleska
BOJA Crna i bela, narandžasta i bela
ŽIVOTNI VEK 10 – 12 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV živahni, in­teligentni, društveni, oprezni i vrlo privrženi

Engleski seter je najstariji od četiri različite vrste setera – pasa koji sednu u pravcu lovine kada je nađu (engl. sit – sesti). Za ovog psa se zna još od 14. veka, a jedan od najpoznatijih odgajivača je bio Edvard Laverak. On je izjavio da je ta vrsta “poboljšani španijel”, što je delimično tačno, bar što se tiče porekla. Laverak je pomoću ukrštanja stvorio osobine engleskog setera. Engleski kinološki klub priznao ga je 1873. godine. Drugi odgajivač je pomogao da se engleski seter odomaći u Americi. Bio je to gospodin Luelin, koji je nekoliko najboljih pasa gospodina Laveraka ukrštao sa psima u severnoj Engleskoj. Uspeo je da razvije podvrstu Djuk-Kejt-Ribs koja je ranije bila poznata kao Mr. Slejter & Sir Korbet. Njegovi seteri su postigli veliku slavu u Americi i Kanadi, gde su se dokazali u lovu i podigli ugled rasi.

Izgled
Glava je plemenita, oči nisu ni uvučene ni istaknute, a uši su umereno spuštene. Leđa su kratka, ravna i mišićava. Rep bogat dlakom, postavljen je u ravni sa leđima i u obliku je sablje. Jednobojna dlaka je retka.

Karakter i nega
Izuzetno lep i odan, nežan i veran, engleski seter je rasa koja odlično objedinjuje ulogu kućnog ljubimca i sportskog psa. Dobar je sa decom, može da živi i u kući i na otvorenom. Kao i većina lovačkih pasa, zahteva mnogo kretanja, pa nije baš najbolji za život u gradu, iako mnogi uspevaju da žive u urbanom okruženju. Morate ga stalno imati na oku, jer može biti dosta tvrdo­glav.
Potrebno mu je svakodnevno četkanje krutom četkom i češljanje češljem. Sve nepotrebne dlake moraju da budu odsečene pre izlaganja. Kućnim seterima, osim trimovanja, dovoljno je povremeno očistiti uši od suvišnih dlaka kako biste izbegli infekcije.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBokser
Sledeći tekstNemački ovčar

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime