Naslovna PETOPEDIJA PSI Bokser

Bokser

0
rase bokser petface

IME BOKSER
PREZIME Molos tipa doga
VISINA mužjak i ženka 56-63  cm /53-59  cm
TEŽINA mužjak i ženka 27-32 kg / 24-29 kg
POREKLO Nemačka
BOJA Tamnosmeđa sa belim šarama
ŽIVOTNI VEK 10-15 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV borben, hrabar, temperamentan, ali potpuno privržen

Bokser vodi poreklo od pasa sličnih mastifu koje su germansko pleme Kimbri koristili u borbi protiv Rimljana. Blizak mastifu, predak boksera često je ukrštan sa lakšim i pokretljivijim psima kao što su hrtovi. Tim ukrštanjem stvoren je tip psa koji je u Nemačkoj nazvan Bullenbeisser a koji se smatra začetnikom ove rase. Naime, bokser kakvog danas znamo nastao je ukrštanjem Bullenbeisser-a i buldoga. Zanimljiv je podatak da ga je Nemačka vojska koristila u svoje svrhe za vreme Drugog svetskog rata.

Izgled
Ovaj snažan i veoma krupan pas spada u srednje velike rase, a njegov izgled karakteriše izuzetno lepa građa. Telo je kvadratično, što znači da je dužina tela jednaka visini, a ovakav izgled ne dopušta premršavost. Koštani sistem je vrlo jak, što mu daje stabilnost. Osim kockastog tela, bokser ima i kockastu glavu, čeoni usek je dobro označen, a nos je pomalo uzdignut. Vilica mu je jaka i široka, oči su tamnosmeđe boje, a nos crn i blago skraćen.

Karakter i nega
Pripisuju mu agresivnost, ali to je istorija koja danas više ne mora da se ponavlja. Naravno, njegovo ponašanje na prvom mestu zavisi od njegovog vlasnika, odnosno vaspitanja. Uz nežno, ali odlučno i dosledno vaspitanje, bokser će pokazati pravu mekoću i lakoću usvajanja novih znanja i veština. Veoma je privržen pas, a pred opasnošću pokazuje neustrašivost i spreman je na sve da zaštiti svog vlasnika i porodicu sa kojom živi. Bokser je veoma omiljen kućni ljubimac, na prvom mestu zbog svog odnosa prema deci, koji je krajnje zaštitnički i pun ljubavi. Dobar je čuvar i nije sklon svađi sa drugim psima. Voli da se igra i pomalo je detinjast u tome, a tipično za ovog psa jeste da ukućane gura njuškom kako bi im pokazao svoju naklonost. Iako može da boravi i u kući i u stanu, on je vrlo aktivan pas i potrebna mu je normalna količina kretanja. Dlaka mu je kratka pa je samim tim laka za održavanje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIrski seter
Sledeći tekstBul terijer

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime