Naslovna PETOPEDIJA PSI Lagoto romanjolo

Lagoto romanjolo

0
rase lagoto romanjol petface

IME – LAGOTTO ROMAGNOLO
PREZIME – tragači
NADIMAKTartufarski pas
VISINA – mužjak i ženka  45cm / 43cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA – oko 14 kg
POREKLO – Italija
BOJA – jednobojan bez bele, beo sa braon ili narandžastim tačkama, nikada crn
ŽIVOTNI VEK – između 14 i 16 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV – blaga i živahna narav

LAGOTTO ROMAGNOLO  je vrlo stara rasa koja se prvi put pojavljuje u 16. veku u dolinama u unutrašnjosti Italije, gde se prvobitno koristio kao pas za aportiranje pernate divljači. Isušivanjem močvarnih dolina Romagne, njegovog prvobitnog mesta, Lagotto gubi svoju ulogu i vrlo brzo se širi u ostale delove zemlje. Zahvaljujući svojim izuzetnim sposobnostima, a naročito oštrom čulu mirisa, počinje da se koristi kao pas za traženje tartufa, jer je vremenom došlo do gašenja lovnog instikta. Postaje najzastupljeniji u pokrajinama Toscana, Lombardia i Romagna, gde uostalom i ima najviše tartufa. Tek 1995. godine je priznat od strane FCI-a .

Izgled
Mali do srednji pas, veoma srazmeran, snažne građe, rustičnog izgleda sa gustim, kovrdžavim krznom vunaste strukture. Vunasta struktura, pomalo gruba na površini, formira čvrste, prstenaste kovrdže, čak i na obrazima.

Karakter i nega
Lagoto je poslušan, nije zahtevan, odan je, veoma privržen svom vlasniku i lako ga je trenirati. Takođe je i veoma dobar pas za pratnju i odličan čuvar. Glavni razlog njihovog brzog širenja su blaga i živahna narav, ali prevashodno zbog činjenice da se ne linjaju i nemaju specifičnog mirisa što ih čini idealnim kućnim psima. Vrlo lako uče, izvrsni su psi za decu i život u porodici. Odlično se slažu sa drugim psima i životinjama i ne pokazuju niti malo agresivnosti. Iako uglavnom žive u kućama i stanovima, vole odlazak u prirodu, posebno na reku ili jezero gde dolazi do izražaja njihova ljubav prema vodi.
Zbog specifične dlake, zahteva više nege od ostalih pasa. Ako se ne šiša, dlaka postaje ućebana, stoga je kompletno šišanje neophodno bar jednom godišnje. Ućebanu dlaku i podlaku treba periodično uklanjati.
Nemaju specifičnih zdravstvenih problema.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFrancuski ptičar
Sledeći tekstAkita

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime