Naslovna VESTI PSI VRLO VAŽNO, PODELITE: Kako da evakuišete ljubimce usled poplava?

VRLO VAŽNO, PODELITE: Kako da evakuišete ljubimce usled poplava?

1
evakuišete ljubimce petface

Poplave koje su 2014. godine su bile nepogoda kakva se dešava jednom u 100 (po nekima čak i u 1.000) godina. Tako tvrde stručnjaci! Međutim, samo je juče u nekim gradovima Srbije evakuisano na stotine ljudi, poplavljene su kuće, objekti,..Odgovornost ostavimo po strani, jer smo još jednom želeli da vas podsetimo da u ovim trenucima ne zaboravte da su kućni ljubimci važan deo porodice i da ih ne treba ostavljati!

Dakle, portal njuska.com ukrtako je objasnila kako da evakuišete ljubimce usled poplava i drugih nepogoda!

Pročitajte još:
UŽIVO IZ ČAČKA: U poplavama evakuisano preko 400 ljudi, a oni NISU hteli bez psa!

Priprema je najvažnija stvar i nikada ne treba čekati ili odlagati spremanje za potencijalne vanredne situacije. Zato neka vam uvek „u pripravnosti“ bude povodac za ljubimca il itransporter, ukoliko imate hrčka, morsko prase ili nekog sličnog, manjeg ljubimca!

evakuišete ljubimce petface

U posebnu kesu, spakujte pasoš ljubimca i skorašnju fotografiju – vas sa ljubimcem ili samog ljubimca! Pasoš je identifikacioni dokument kućnog ljubimca koji sadrži podatke o vlasniku ili držaocu životinje, ime životinje, njen datum rođenja, njenu rasu, pol, mikročip, vakcinacije, dijagnostička ispitivanja i ostale podatke. Fotografija je korisna u brzom dokazivanju vlaništva ukoliko se nekim slučajem razdvojite od vašeg ljubimca. Držite sva dokumenta na jednom mestu. Najbolje je da imate ranac namenjen za evakuaciju ljubimaca u kome ćete držati potrebna dokumenta i ostale stvari, a za ranac možete da odvojite jednu fioku. Na taj način ćete brzo moći da ponesete većinu stari koje su neophodne ljubimcu. Dokumenta možete zaštititi nepromočivim kesama (korisno u slučaju poplava, kiše…).

Pročitajte još:
MAJKA HRABROST: Kuja je preplivala nabujali kanal kako bi spasila svoje štence! (VIDEO)

Ne samo u slučaju vanredne situacije, već od prvog dana, vaš ljubimac bi trebao biti čipovan! Ne bi bilo na odmet ni da oko vrata ima pločicu sa svojim imenom i nekim kontaktom vlasnika!

Ukoliko je u pitanju evakuacija duža od 24 časa, postarajte se da ljubimac ima hrane i vode za period od 3 dana.

Ne bi bilo loše da na vreme isplanirate rute za evakuaciju! Međutim, ukoliko je došlo do „tačke ključanja“ i ne možete da evakuišete ljubimce stručnjaci navode sledeće poteze..

Postarajte se da ljubimac bude zatvoren u jednoj prostoriji i nikako vezan! Ukoliko je poplava nepogoda zbog koje treba da evakuišete ljubimce, (a ne možete) ostavite ih u sobama na spratu! Obezbedite vodu i hranu za minimum tri dana, ali pazite da posude budu što veće kako se ne bi prevrnule!

evakuišete ljubimce petface

Na velikom papiru ili kartonu, čitko napišite da se u objektu nalaze ljubimci. Napište koliko ljubimaca je u objektu, vrstu ljubimca, ime ljubimaca, datum kada ste ih ostavili, gde se nalaze u objktu i svoj kontakt. Papir zalepite na vidnom mestu (ulazna vrata, prozor).

Obavestite lokalnu samoupravu i udruženja za zaštitu životinja da ste ostavili ljubimce u objektu.

Nadamo se da vam ovi saveti i planovi kako da evakuišete ljubimce nikada neće biti potrebno, ali kako kaže zlatno pravilo „nije na odmet“.

Izvor: njuska.com

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOva mačka je zaslužna što autistična devojčica pliva, slika, ŽIVI!
Sledeći tekstNAJNOVIJA VEST: Ljubitelje životinja uznemirila vest o uklanjanju pasa iz romskih naselja!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime