Naslovna VESTI PSI NEČUVENO: Zabranili ulazak na plažu dečaku sa invaliditetom i njegovom psu pomagaču!

NEČUVENO: Zabranili ulazak na plažu dečaku sa invaliditetom i njegovom psu pomagaču!

0

Plačem već pet dana. Nijedan dan nismo bili na plaži, a da nije bilo incidenta zbog psa, iako vide da Fuji mom sinu (17) pomaže da se kreće, požalila se Zagrepčanka G. K.

Ona je sa porodicom ovih dana na odmoru u manjem mestu kraj Pakoštana, a sa njima je već drugu godinu i pas pomagač, labrador Fuji iz Centra za rehabilitaciju Silver. Osim na plaži, s ružnim rečima i nerazumevanjem susreću se i u drugim situacijama.

OVO JE LJUBAV: Dečak psu stavlja masku na lice kako bi ga zaštitio od korone! (VIDEO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

NAŠAO JE POSEBNE PRIJATELJE: Milo zna šta znači bezrezervna ljubav! (FOTO)

– Moj sin ima cerebralnu paralizu. S obzirom na to da je slabovidan, a ove zime preživeo je teške epileptične napade, pas nam je zaista velika pomoć, jer sam ja već preslaba da ga nosim i dižem – kaže dodajući kako poštuju sva pravila, Fuji i po najvećoj vrućini nosi propisanu oznaku i ne vode ga u more iako smeju po zakonu. Kako ističe, u Zagrebu i u mestu gde već godinama letuju ljudi pozitivno reaguju, no već im je dosta napada onih koji nisu upoznati s pravilima.

– Prošle godine sam dovela Fujija da izvuče sina iz mora. Njih desetak počeli su da viču na nas. Odvela sam Fujija i pokušala sama da izvučem sina. Oboje smo pali, a oni su počeli da nam se smeju – u očaju priča Zagrepčanka za 24sata.hr.

Slične situacije su ovo leto doživeli i u kampu Crkvine te i u Crvenoj Luci, gde su G. K. isterali iz prodavnice jer je bila sama sa psom.

– Moj sin je bio u karantinu još od januara pa ga ne vodim u prdavnice. Ali ja sam službeni vodič psa sa kojim se mora raditi svakodnevno. On mora da nauči da reaguje na poziv, na naredbe, kako da se ponaša u prodavnici. Ako to ne vežba, postaće kućni ljubimac, a to nije njegova uloga – kaže sagovornica za 24sata.hr.

U Centru Silver, gde je Fuji obučen, a porodica prošla edukaciju, ističu kako se mladiću i njegovoj majci krše zakonska prava. Kako 24.sata.hr saznaje i da stalno primaju žalbe korisnika pasa pomagača zbog iste situacije.

– Ovo se redovno ponavlja u manjim, ruralnim sredinama. Za one koji ne dopuštaju psima da obavljaju svoj posao predviđene su i novčane kazne.

Zakon o psima vodičima propisuje kako svi koji rade ili koriste psa pomagača imaju sa njim pravo da uđu u bilo koji javni prostor. Pas mora imati oznaku, a vodič radnu iskaznicu, ali niko nema pravo da mu ograničava kretanje.

IZVOR: 24sata.hr

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstATRAKCIJA: Pas se bori sa visokim temperaturama na potpuno NEOBIČAN način – kulira u lavoru! (FOTO)
Sledeći tekstSCENA KAO IZ DIZNIJEVOG FILMA: Žena svakodnevno brine o napuštenim životinjama a one joj uzvraćaju OVAKO! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime