Naslovna VESTI PSI FALKO i KARLO iz Mađarske u potrazi za uginulim pticama i otrovima...

FALKO i KARLO iz Mađarske u potrazi za uginulim pticama i otrovima u Srbiji!

0
falko petface

Dva psa tragača iz Mađarske – Falko i Karlo bili su deo tima koji je učestvovao u potrazi za nedavno ubijenim divljim pticama u Srbiji, u okolini Vršca.  Stručnjaci ovaj vid međunarodne saradnje ocenjuju kao veoma značajan korak u zaštiti životne sredine.

Timovi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Društva za zaštitu i proučavanja ptica Srbije su pomoću ova dva psa pretraživali teren oko sela Ritoševo kod Vršca, u okviru međunarodnog projekta za zaštitu orla krstaša – PannonEagle LIFE.

falko petface

Falko i Karlo su profesionalni psi tragači, trenirani specijalno za pronalaženje uginulih životinja i postavljenih otrova. Ovoga puta, tragali su za retkom vrstom ptica grabljivica – riđom lunjom.

Pročitajte još: PSEĆA UPORNOST: Psi tragači najčešći izbor prilikom traganja za nestalima!

Jedna riđa lunja, koju su češki stručnjaci označili satelitskim odašiljačem, kretala se u okolini Vršca. Od 21. septembra, signal sa njenog odašiljača je emitovan samo sa jednog lokaliteta, što znači da se nije pomerala, a što je ornitologe navelo da pomisle da je ptica uginula.

falko petface
Foto: Ilustracija

Kada su izašli na teren, nažalost, uginula riđa lunja je pronađena. Takođe, nađeni su ostaci dva stradala mišara. Ekipe su na terenu naišle na vidljive posledice seče šumaraka na više mesta, što predstavlja veliki problem po zaštitu životne sredine.

Pročitajte još: Ovo su psi heroji koji su pronašli „sumnjivi paket“ na fudbalskoj utakmici!

Ova ptica se više ne gnezdi u Srbiji i retka je tokom seobe i zimovanja. Ovakve situacije su veliki gubitak za prirodu, smatraju stručnjaci. Prema izveštaju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 2000. godine do danas, zabeleženo 169 slučajeva trovanja divljih i strogo zaštićenih ptica u kojima je stradalo 733 jedinke.

Izvor i foto: dnevnik.rs

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPAS TIMI OSETIO VATRU i SPASIO PORODICU: „Da nije bilo njega, ko zna kako bi se sve završilo“!
Sledeći tekstNA DANAŠNJI DAN: PRE 60 GODINA ulični pas Lajka je otišla u svemir – ovo je SEĆANJE NA NJU!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime