Naslovna VESTI PSI FIDO – Pas koji je svoje ime opravdao u večnosti!

FIDO – Pas koji je svoje ime opravdao u večnosti!

0
Verno čekao 14 godina

Kada je jedne noći u novembru 1941. godine radnik Karlo Sorijani pronašao povređenog psa u jarku kraj puta odneo ga je kući kako bi mu pomogao. Zajedno sa svojom suprugom dao mu je ime Fido koje znači „veran“ od latinske reči „fidus“.

Verno čekao 14 godina

Fido se oporavio od povreda i toliko zavoleo svog vlasnika da je svakoga dana pratio Karla do autobuske stanice kada je on odlazio na posao Luko di Mugeljo u italijanskoj provinciji Firenca. Isto tako, svake večeri je na istoj stanici čekao Karla da se vrati sa posla. Ovako su dva prijatelja drugovali dve godine.

Pročitajte i ovo: KANELO – PAS NEVEROVATNE VERNOSTI – Do smrti!

30. decembra 1943. godine saveznički avioni su bombardovali ovu oblast, a Karlo Sorijani je poginuo. Fido se te večeri, po običaju pojavio na stanici iščekujući svog prijatelja koji se nikada više neće vratiti. Fido je bio strpljiv ali se posle nekoliko sati čekanja vratio svojoj kući. Nadajući se da će se Karlo ipak jednog dana pojaviti, Fido je narednih 14 godina (više od 5.000 puta) svakodnevno odlazio na stanicu. Nikada nije izgubio nadu da će ponovo videti čoveka koji mu je spasao život i zauvek ostao u srcu. Tako je bilo sve do Fidove smrti.

Verno čekao 14 godina

Pročitajte i ovo: UPOZNAJTE JASMIN! – 50 puta je bila surogat majka!

Fido i njegova nepokolebljiva nada i vera da će biti ponovo sa Karlom je posle nekoliko godina postala poznata pa se priča o odanosti pojavila u medijima da bi bila ispričana i u nekoliko filmova. Mnogi čitaoci su bili potreseni i dirnuti vernosti malenog mešanca. Gradonačelnik Boro San Lorenca mu je u prisustvu mnogobrojnih građana uručio zlatnu medalju 9. novembra 1957. godine.

Verno čekao 14 godina

Iste godine, dok je Fido bio još živ, komuna Borgo San Lorenco je naručila izradu spomenika u čast ljubavi i vernosti Fida, „Spomenik psu Fidu“. Nažalost, nisu svi bili oduševljeni ovom odlukom. Vandali su je, nekoliko meseci posle otkrivanja u prisustvu građana i udovice Sorijani uništili jer je bila napravljena od keramike. Gradonačelnik je od vajara naručio novu statuu koja je ovog puta bila izrađena od bronze koja i danas stoji na trgu Dante pored zgrade Opštine.

Verno čekao 14 godina

Fido je umro 9. juna 1958. godine i dalje čekajući Karla. Vest o smrti vernog psa objavile su gotovo sve nacionalne novine i to na naslovnim stranama. Fido, koji nikada nije odustao od svog prijatelja sahranjen je na mesnom groblju pored Karla Sorijanija. Ponovo su zajedno.

 

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKANELO – PAS NEVEROVATNE VERNOSTI – Do smrti!
Sledeći tekstČUDESNI PAS BOBI – Sam prešao 4.105 kilometara da bi se vratio vlasnicima!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime