Naslovna PETOPEDIJA MAČKE FLUTD

FLUTD

0
flutd petface
Mačka sa FLUTD-om
Mačka sa FLUTD-om

FLUTD – Feline lower urinary tract disorders ( ili ranije FUS ) predstavlja skup različitih poremećaja donjih mokraćnih puteva kod mačaka. Najčešće se javlja kod mužjaka, zbog same anatomije i građe urinarnog trakta, odnosno bešike izlaznog mokraćnog kanala, ali nisu pošteđene ni ženke. Urinarni sindrom kod mačaka jeste nakupljanje određenih kristala u mokraćnoj bešici i opstrukcija izlaznog mokraćnog kanala.

Kamenci se formiraju usled prezasićenosti urina sa određenim mineralima. Postoji nekoliko uzročnika prezasićenosti urina uključujući i povišenu koncentraciju specifičnih minerala u urinu, promene pH (kiseli ili bazni), jako koncentrovani urin, prisustvo ili odsustvo stimulatora i inhibitora za formiranje kamenaca. Predisponirajući faktori za nastanak su genetski faktori, razlike u sastavu hrane i konzumiranju vode, pa i postojanje neke metaboličke bolesti. U većini se ne zna tačan uzrok formiranja mokraćnog kamenca.

SIMPTOMI
Mačke sa ovim problemom manifestuju otežano ili mokrenje sa određenim problemima – češće mokre, mokre na mestima koja nisu uobičajena,..Često posle mokrenja negoduju mjaukanjem i čestim lizanjem urinarnog aparata. Ovi znaci se mogu pojavljivati agresivno, ali i pritajeno, tako da vlasnici i ne primete. Uglavnom vlasnici reaguju na onaj trenutak kada se urinarni aparat potpuno začepi. Tek u završnoj fazi bolesti dolazi do otoka bešike, koji se može primetiti i golim okom.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Ovo je urgentno stanje in a prvom mestu treba otpušiti mokraćni kanal kako bi se omogućilo odstranjivanje nakupljene mokraće. To se čini kateterizacijom, a ako to nije moguće izvesti potrebno je drugim metodama isprazniti bešiku.

Rendgentski snimak mačke sa FLUTD-om
Rendgentski snimak mačke sa FLUTD-om

Potrebno je uraditi laboratorijsku analizu urina i krvi, i obavezno ultrazvučni pregled. Na ovom pregledu se može ustanoviti prisustvo krupnijih formacija kristala u obliku peska pa i većih kamenčića. Putem mikroskopskog pregleda uzorka urina moguće je ustanoviti prisustvo kristala.
Ukoliko su ustanovljeni kristali primenjuje se terapija koja pre svega treba da izleči nastale infekcije a potom i upotreba medicinskih dijeta. Danas postoji veliki izbor hrana koje rešavaju prisustvo ovih kristala i pacijenti obično tu hranu treba da jedu do kraja života.
Ukoliko se pregledima utvrdi prisustvo peska ili većih čvrstih formacija i problem se ponavlja neophodno je izvršiti hiruršku intervenciju.

Ova intervencija danas spada u rutinske procedure ali je preporučljivo da je obave veterinary sa većim iskustvom i adekvatno opremljenom hirurškom salom.
I pored interevnecije ljubimac treba da se prevede na ishranu medicinskim dijetama kako bi se sprečilo ponovno stvaranje kristala koji sui  doveli do problema.

PREVENTIVA
Kod maca koje su imale već probleme sa upalama donjih mokraćnih puteva, preventivno bi trebalo raditi analize urina barem četiri puta godišnje (i naravno češće,  ako vlasnik primeti neke tegobe) i krvne analize dva puta godišnje, kako bi se videla funkcija bubrega. Ovo se posebno odnosi na mačke koje su na posebnoj ishrani ili su starije od 8 godina. Većina kvalitetnih komercijalnih hrana danas imaju u svom sastavu i formule koje u izvesnoj meri utiču na hemijski sastav urina pa se i one preporučuju u preventivne svrhe.

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFitobezoari kod pasa
Sledeći tekstĐardija kod pasa (Giardia)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime