Naslovna PETOPEDIJA PSI Fitobezoari kod pasa

Fitobezoari kod pasa

0
fitobezoari petface

Fitobezoari predstavljaju čvrste, nesvarljive tvorevine biljnog porekla koje se nakupljaju u organima za varenje. Mogu se naći u želucu i crevima. Psi i mačke imaju kraći probavni trakt od biljojeda, pa teže vare hranu biljnog porekla. Stoga u njihovoj ishrani odnos proteina iz mesa i ugljenih hidrata iz biljaka mora da bude pravilno izbalansiran. To se postiže upotrebom gotove hrane, koja u sebi sarži sve neophodne sastojke, u precizno određenim količinama.
Ukoliko ostanu u želucu i crevima, fitobezoari kod životinja koje su mesojedi ponekad mogu dovesti do zdravstvenih poteškoća. Naročito su psi skloni ovakvim problemima. Zaostajanjem fitobezoara u stomaku psa, može doći do pojave zatvora. Zatvor karakteriše suva i tvrda stolica, bolovi u slučaju napinjanja kao i odsustvo stolice više dana. Ukoliko se lečenje zanemari, postoji mogućnost da dođe do nagomilavanja stolice u debelom crevu. Lečenje se sprovodi klistiranjem ili unošenjem preparata koji razlažu nagomilane materije, a ukoliko to ne dovede do pozitivnih rezultata primenjuje se hirurška intervencija.
Fitobezoari kod pasa mogu dovesti i do enteritisa, tj upale tankog creva. Glavni simptom je dijareja. Veliki broj dijareja se leči jednostavno – jednodnevnim dijetama i unošenjem tečnosti putem infuzije jer dijareje po pravilu dovode do dehiratacije organizma. Ukoliko nakon 24 casa ne dođe do poboljšanja, odvedite životinju do veterinara.
Česta je i pojava gastritisa tj. upale želudca zbog prisustva fitobezoara. Manifestuje se povraćanjem. U svim slučajevima, neophodna je poseta veterinaru koji će na osnovu endoskopije i rendgenskog snimka preporučiti dalje lečenje. Ponekada se nakupljene tvorevine moraju uklanjati hirurški, pa na vreme odvedite svog ljubimca ukoliko primetite neke od navedenih simptoma.

Slično psima, i mačke imaju probavni sistem prilagođen varenju mesa. Poznato je da mačke rado jedu travu, jer im ona pomaže da se reše dlaka koje su im se nakupile u želucu. U nedostatku trave, mačke često znaju da se posluže sobnim biljkama ili cvećem. Manifestacije nakupljanja fitobezoara kod mačaka su slične onim kod pasa. Medjutim, konzumacija sobnih i ukrasnih biljaka može biti i te kako veliki problem jer one nisu u stanju da razlikuju koje su biljke „jestive“ a koje škodljive, odnosno otrovne. Postoji dugačak spisak otrovnih biljaka, što sobnih, što onih koje rastu napolju. Neke od njih deluju samo iritirajuće, prouzrokuju pojačano lučenje pljuvačke ili povraćanje i proliv, dok su druge veoma toksične. Ukoliko vaša mačka boravi u kući, u prodavnicama opreme za kućne ljubimce možete joj nabaviti posebnu travu za mačke. Ako vaša mačka izlazi napolje, ne možete uvek biti sigurni da li je nešto pojela. U slučaju pojave navedenih simptoma obratite se veterinaru. Obratite pažnju i na biljke koje držite u kući.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstTransmisabilni venerični tumor pasa
Sledeći tekstFLUTD

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime