Naslovna STANOVNICI TERARIJUMA UPOZNAJTE STANOVNIKE TERARIJUMA Gekoni

Gekoni

0
gekon petface
petopedija-gekon-1
Gekon

Gekoni su sitne životinje. Imaju malo telo i veliku glavu i oči. Koža im je prekrivena malim, hrapavim, rožnatim pločicama i različite je boje u odnosu na vrstu gekona. Osnovna boja je uglavnom siva ili smeđa. Neke vrste imaju telo živopisnih boja kao što su zelena, crvena ili plava, sa raznim prugama i drugim šarama. S obzirom na dobru moć prilagođavanja, u zavisnosti od vrste i mesta stanovanja, boja kože može da se menja. Tako je, recimo, kamerunski prugasti gekon danju tamnosmeđe boje, dok noću poprima žućkastu boju. Gekoni imaju široke prste na kojima se nalaze kožni nabori (lamele) sa donje strane. Lamele su prekrivene mnogobrojnim dlačicama koje im omogućavaju da se dobro pričvrste za bilo koju podlogu i hodaju vertikalno. Imaju dugačak rep koji mogu da odbace u slučaju da ih neprijatelj uhvati za njega. Rep se obnavlja, tako da u slučaju odbacivanja, kasnije na tom mestu izraste novi. Gekon ima krupne oči i zenice koje noću prekrivaju celo oko, dok su danju sužene u veoma usku liniju. Pošto većina njih nema očne kapke, koriste dugačak jezik za oblizivanje, čišćenje i vlaženje očiju.

Ponašanje
Gekoni su bezopasni gmizavci. Veoma su prilagodljivi, pa se lako uklopaju u bilo koju sredinu. Ne boje se ljudi i često se mogu videti u dvorištima i domaćinstvima. Neke vrste se oglašavaju veoma prodornim glasovima. Uglavnom su aktivni noću kada idu u lov na sitnije životinje i insekte. Žrtvu napadaju tako što se nečujno prišunjaju, zgrabe je zubima i njom počnu da udaraju o zemlju ili kamen dok je ne umrtvi. Ako se drže kao kućni ljubimci, gekoni vlasnika prepoznaju po mirisu, ali se ne odazivaju na svoje ime niti ga registruju. Lako se zbližavaju sa čovekom i mogu da se drži u ruci. Ako vlasnik stavi gekona na komad svoje odeće, gekon će se okačiti svojim kandžicama i neće se pomerati dok ga vlasnik ne skloni. Ova vrsta je veoma teritorijalna, tako da nije poželjno držanje dva mužjaka u istom terarijumu. Gekoni kao i većina gmizavaca polažu jaja. Ženka uglavnom polaže jaja u periodu od maja do avgusta i to u više navrata po dva jaja. Smešta ih u rupe, pukotine, pod koru drveća ili ispod kamenja. Nekad se na jednom mestu može naći mnogo više od dva jaja, ukoliko je ženka odlučila da ih položi sve na jednom mestu. Ljuske jaja su u početku lepljive i mekane, a kasnije očvrsnu. Mladi se posle 120 dana izlegu. Neke vrste gekona na Novom Zelandu rađaju žive mladunce.

petopedija-gekon-3
Gekon pozira za Petopediju

Oprema
Kao kućni ljubimac, najčešće se drži leopard gekon. Za njegov život u kućnim uslovima, potreban je veći terarijum od 80x40x30 cm. Podloga treba da bude od peska, treseta ili granuliranog šljunka. Temperaturu terarijuma reguliše lampa ili podni grejači koji održavaju optimalnu temperaturu. Preko dana temperatura treba da bude  do 30 stepeni C . Noću temperatura ne treba da padne ispod 22 stepena C. Iako gekoni retko piju vodu, voda treba da im je uvek dostupna i sveža. Gekonima je mesto u terarijumu gde mogu da se skrivaju. Takođe se mogu staviti pustinjske ili druge biljke radi ukrašavanja terarijuma. Gekoni nuždu uvek vrše u jednom uglu i ne ostavljaju neprijatan miris.

Ishrana
Većina gekona lovi noću i hrani se insektima kao što su tvrdokrilci, komarci, bubašvabe, cvrčci, stonoge, noćni leptiri i drugi. Neke veće vrste kao što je kaledonijski veliki gekon, mogu da savladaju i gmizavce, glodare i sitnije ptice. Oni koji su aktivni danju, hrane se biljkama i nektarima. Pacifički gekon je poznat po tome što obožava da jede slatko, pa je poznat i pod imenom „šećerni gušter“. Kada se nalazi u kućnim uslovima, treba ga hraniti insektima i crvićima na svaka dva-tri dana. Takođe im treba davati dodatke ishrani.

Zdravlje
Ukoliko se gekon drži kao kućni ljubimac, treba mu obezbediti adekvatnu negu. Iako gekoni koriste samo jedno mesto za vršenje nužde, redovno čišćenje terarijuma je neophodno da ne bi došlo do narušavanja zdravlja. Kada se gekonima daje hrana, treba voditi racuna da to ne budu insekti pronađeni u dvorištu ili bašti, zbog raznih pesticida kojima su možda zaraženi. Hranu treba kupovati u pet šopovima, a poželjno je davati im i dodatke u ishrani u vidu vitamina i minerala radi održavanja stabilnog imunog sistema. Ako su temperatura i svi ostali uslovi u terarijumu na zavidnom nivou, gekon će biti dobrog zdravlja.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstGubitak dlake kod činčile
Sledeći tekstTigrasti burmanski piton

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime