Naslovna STANOVNICI TERARIJUMA UPOZNAJTE STANOVNIKE TERARIJUMA Tigrasti burmanski piton

Tigrasti burmanski piton

1
burmanski piton petface
petopedija-burmanski-piton-1
Burmanski piton pozira

Tigrasti burmanski piton je omiljena vrsta zmija kod terarista. Njegova postojbina su kišne šume jugoistočne Azije, Burme, Tajlanda, južne Kine i Indonezije. Njegova Osnovna boja tigrastog burmanskog pitona je žućkasta sa kestenjastim mrljama koje se dodiruju i prave šare. Na svetlosti se koža tigrastog burmanskog pitona presijava dajući  plavičasti odsjaj. Glava je sa  tamnim šarama dok se preko očiju pruža po jedna svetla pruga. Tigrasti piton raste celog života i može narasti od 5 do 7 metara. Što je piton veći to znači da je stariji. Iako se čini da mu je koža vlažna, ona je suva i sjajna.

Postoje razlike u izgledu mužjaka i ženki. Kod mužjaka je rep špicastiji i duži dok je kod ženke zaobljeniji i kraći. Mamuze, odnosno slabo vidljive zakržljale noge na krajevima repa su kod mužjaka izraženije nego kod ženke. Tigrasti burmanski piton postaje polno zreo između druge i treće godine života. U tom dobu, polne razlike su vidljive i lakše je upariti mužjaka i ženku. Pre parenja mužjak mora da osvoji ženku tako što je mazi svojim telom i uvija se oko nje.  Parenje se odvija tako što mužjak svojim mamuzama podstiče ženku da podigne rep kako bi im se kloake spojile. Ženka polaže izmedju 60 i 100 jaja. Inkubacija traje tri meseca. Kada se izlegu, o mladima brine ženka.  Životni vek tigrastog burmanskog pitona je između 25 i 30 godina.

Oprema
Za držanje tigrastog burmanskog pitona kao kućnog ljubimca neophodno je obezbediti terarijum. Veličina terarijuma zavisi od veličine pitona, mada je ekonomičnije odmah nabaviti veći terarijum, jer zmije rastu čitavog života. U terarijumu se mora održavati odgovarajuća temperatura. To se može postići pomoću posebnih grejača koji se stavljaju unutar njega. Najjeftiniji način grejanja terarijuma je pomoću reflektor lampi. Lampe se postavljaju na oba kraja terarijuma. Na jednom kraju temperatura treba da iznosi oko 30 stepeni C dok će na drugom kraju biti za nekoliko stepeni niža. Na ovaj način će piton sam odlučiti koja mu temperatura najviše odgovara.

petopedija-burmanski-piton-1
Piton odmara

Tokom noći lampe se gase i temperatura pada do 20 stepeni. Takvi uslovi odgovaraju pitonu, jer su najbliži prirodnim uslovima sredine iz koje potiče. Svetlost koju pravi lampa je sasvim dovoljna tokom dana i noćno osvetljenje nije potrebno. Na suprotnom kraju od lampe se ostavlja ventilacioni otvor koji se prekriva žičanom mrežom da ga piton ne bi probio i izašao napolje. Što se tiče podloge obično se stavlja piljevina ili treset. Pitonu se mora obezbediti posuda sa vodom odgovarajuće veličine tako da se može potopiti u njoj. To je neophodno zbog  omekšavanja košuljice koju piton mora da presvlači.

Ishrana
Tigrasti piton se u prirodi hrani vodozemcima, gmizavcima, pticama i sisarima. Pitonu u u terarijumu glavna hrana su glodari. Mali piton se najpre hrani sitnijim glodarima, a kasnije se veličina obroka povećava prema rastu zmije. Jedan miš nedeljno za male pitone je dovoljan, dok se piton veličine 1,5 metara hrani na svake dve nedelje. Kada izraste, u ishranu pitona se mogu uvrstiti i zamorčići i zečevi jednom ili dva puta mesečno. 
Hrana za tigrastog burmanskog pitona mora biti iz uzgajivačnice, nikako iz divljine da se piton ne bi zarazio nekom bolešću. Tek nahranjenog pitona ne treba uzimati u ruke naredna dva do tri dana da ne bi došlo do izazivanja mučnine.

Zdravlje
Za zdrav i prijatan život pitona u terarijumu, redovna nega je neophodna. Terarijum treba redovno čistiti. Ukoliko je podloga zaprljana ili preterano vlažna, treba je promeniti da ne bi došlo do stvaranja gljivica ili drugih oboljenja. Posuda sa vodom mora da bude čista, a voda uvek sveža. Ne sme se zaboravljati uključivanje i isključivanje lampe koja reguliše temperaturu. Ishrana mora da bude redovna, a ukoliko je potrebno, poželjno je ubaciti vitamine i minerale kao dodatke ishrani. Oni  će pomoći u periodu presvlačenja, kao i celokupnom jačanju imunog sistema pitona. Sa pravilnom brigom i negom, piton može da živi i do 30 godina.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstGekoni
Sledeći tekstKakadu

1 KOMENTAR

  1. Ja sam mislio uzeti pitona dugog 1 m držao sam ga u ruke i možda nekih pola sata odje u nemacku i volio bi ga imati nemam iskustva ali mozeli mi ko reči jeli opasan po djecu imam malu djecu ali bi volio da mogu da ga nosim zamnom u tašnu specijalnu odje ima da se kupi za šetnju sa njim molim za odgovor dal mogu ga ga uzmem a da nije opasan a mada čitam da nije neko jes ali za kraljevskog pitona svi različita misljejnja

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime