Naslovna VESTI MAČKE GROZNICA KOD MAČAKA: Groznica može biti korisna, ali i VEOMA OPASNA! (VIDEO)...

GROZNICA KOD MAČAKA: Groznica može biti korisna, ali i VEOMA OPASNA! (VIDEO) (ANKETA)

0
groznica kod macaka petface

Pireksija je medicinski naziv za stanje koje se u narodu naziva „groznica“. Kod mačaka se javlja kada telesna temperatura pređe prag od 39,7°C. Uzrok groznice najčešće nije očigledan, a postoji i ona kod koje nije utvrđen pravi uzrok. Inače, groznica se smatra zdravim biološkim odgovorom na bakterijsku ili virusnu pretnju. Međutim, treba razumeti da to nije odgovor na samu bolest već na pretnju od bolesti. Groznica može biti korisna i kod obolele životinje jer smanjuje brzu deobu bakterija i pojačava odbranu imunološkog sistema. Međutim, ukoliko je telesna temperatura previsoka, a groznica traje duže vreme treba potražiti pomoć veterinara.

Uzroci groznice

Najčešći uzroci pojave groznice kod mačaka su infekcije bilo da se radi o bakterijskim, virusnim, parazitnim ili gljivičnim. Mogu biti uzrokovane tumorima, metaboličkim i endokrinim bolestima i raznim zapaljenskim stanjima. Trovanja različitim toksičnim materijama kao i lekovima takođe mogu da budu uzroci groznice.

PROČITAJTE I:

OVAJ ČOVEK IZ KRAGUJEVCA je nada za 700 pasa o kojima svakodnevno brine! (VIDEO)

PRONAĐENE U ŠIBLJU, A PRESLATKE SU: Ove dve slatkice su imale tešku sudbinu! (VIDEO)

BILA JE OSTAVLJENA PORED KONTEJNERA: Pronađena je potpuno bez dlake i ŽIVOTNO UGROŽENA! (VIDEO)

Simptomi

  • Visoka telesna temperatura
  • Slabost mišića
  • Drhtanje
  • Ubrzan rad srca
  • Ubrzano disanje
  • Dehidracija
  • Smanjen apetit

U zavisnosti od osnovnog uzroka moguće je primmetiti i neke druge simptome kao što su povraćanje, dijareja, obojenost mokraće i sl.

Utvrditi razlog groznice može biti više nego težak zadatak. Anamneza ima ključnu ulogu. Neophodne su detaljne informacije o istoriji bolesti, istoriju putovanja, upotrebe lekova, ujeda insekata, alergijama i sl. Rade se laboratorijske analize krvi i urina. Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji potrebno je uraditi i antibiogram kako bi se utvrdio odgovarajući antibiotik. Ne treba da čudi ukoliko veterinari urade radiološko snimanje, ultrazvučni pregled pa čak i EKG, CT i magnetna rezonanca.

PETFACE ANKETA:

Lečenje

Terapija se obavlja na osnovu utvrđene dijagnoze i stvarnog uzroka groznice. Generalno, propisuje se mirovanje kako bi se izbeglo pogoršanje simptoma. U nekim slučajevima rešava se istog dana dok ponekad lečenje može trajati i više nedelja. Najčešće se dijagnoza odnosi na bakterijske infekcije pa se u tom smislu koriste antibiotici. Antibiotike mora propisati veterinar. Kod akutnih groznica sa veoma visok telesnom temperaturom primenjuju se lekovi za sniženje temperature kako ljubimac ne bi zapao u šok. Potrebno je prilagoditi ishranu jer pacijenti sa groznicom obično imaju smanjen apetit. Davanje ukusnije, energetski jače hrane je preporučljivo uz odmor. Vrlo je važno da ne dajete nikakve lekove na svoju ruku jer su mnogi namenjeni ljudskoj upotrebi toksični za mačku.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOVO JE ŽIVA TUGA: U Šibeniku pronađeni mrtvi i izmasakrirani štenci! (VIDEO)
Sledeći tekstOVA PRIČA U SRCE DIRA: Kujica je neprestano pratila ljude U NADI DA ĆE JE UDOMITI! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime