Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Hrana za mačke: hrana za mačke vs. pseća hrana?

Hrana za mačke: hrana za mačke vs. pseća hrana?

1
hrana za macke petface

Hrana za mačke treba da sadrži one sastojke koji određuju mačku kao obligatne karnivore, tačnije prave mesojede. Shodno ovoj činjenici hrana za mačke, tačnije ishrana, mora da bude bazirana na životinjskim tkivima. U prirodi, mačke su bile lovci i jele su svoj ulov u celini, uključujući kosti, unutrašnje organe, sadržaj želuca i creva, kožu i krzno, a ne samo mišiće. Danas, njene potrebe za belančevinama višestruko nadmašuju potrebe čoveka, što znači da ljudski obroci i ostaci sa stola nikako nisu primerena hrana za mačke. Hranjenje svežim mesom ili iznutricama, koje se često praktikuje, takođe ne pruža adekvatnu ishranu mačkama, jer ne pruža uravnotežen odnos belančevina i drugih hranljivih materija potrebnih za zdrav razvoj vaše mačke, a koje se ne nalaze u svežem mesu. Prehrambene potrebe mačke menjale su se kroz celi život, a određene su faktorima kao što su starost, reproduktivni status, nivo aktivnosti, zdravstveno stanje i uslovi okoline.

Suva hrana za mačke
Suva hrana za mačke predstavlja najpogodniji način hranjenja, jer zadovoljava potrebe mačaka koje generalno vole da „grickaju“ tokom celog dana. Belančevine i masti za ovu hranu dobijaju se iz mesa, ribe, živine i mlečnih proizvoda, umešanih u osnovu od žitarica, obično u kukuruzno brašno. Pažljivo balansiranje i dodatak vitamina i minerala učinili su da suva hrana za mačke postane dobra i uravnotežena. Ukoliko im je dozvoljen stalan pristup hrani, mačke uglavnom usvoje sistem hranjenja malim, čestim (obično 8 do 16) obrocima kroz celi 24-satni period.

Suva hrana za mačke ima dodatnu prednost abrazivnog delovanja, koje pomaže da zubi i desni ostanu čisti i da smanji taloženje zubnog kamenca.

Izbegavajte korišćenje suve hrane koja je starija od 6 meseci, a ako morate da je skladištite na duže vreme, činite to u hermetičkim i tamnim posudama.

Vlažna hrana za mačke
Vlažnu hranu možete pronaći pakovanu u konzervama i vrećicama, a u obliku sosića, pašteta, komadića mesa i komadića mesa u želatinu. Ovakva pakovanja su napravljena kako bi svaki obrok bio svež. Otvorene konzerve mogu se držati najviše 24 sata u frižideru. Vašoj mački servirajte hranu na sobnoj temperaturi, jer je tada za mačku ukusnija i lakše se vari. Vlažna hrana za mačke predstavlja veće uživanje za vašu mezimicu i obično se daje 2 puta dnevno.

Meka nevlažna hrana za mačke
Ova hrana ima veću privlačnost od suve, i napravljena je sa namerom da navede mačku da pomisli da je u pitanju meso, po izgledu i po ukusu, i u tome se prilično uspelo. Za razliku od suve hrane, ne čisti zube od naslaga, a ima prednost minimalnog mirisa i dugog vremena skladištenja.

Poslastice
Poslastice za mačke su različitih oblika, ali najčešće izgledaju poput granula, štapića ili sušenih ribica. Takođe možete pronaći poslastice u obliku bombona, pomoću kojih će vaša maca lakše izbacivati dlake. Izaberite između ukusa piletine, sira, lososa, pastrmke i drugačijih ukusa koji će zadovoljiti nepce vaše ljubimice.

Dodaci ishrani
Ukoliko je vaša mačka zdrava i unosi sve potrebne sastojke, kroz super premijum hranu, nisu joj potrebni nikakvi dodaci u ishrani. Ali, ishrana „ostacima sa stola”, neredovno kretanje, i neki medicinski razlozi mogu usloviti postojanje specijalnih nutritivnih potreba.

–          MINERALI: Minerali su važni u građi  kostiju i zuba mačaka, za ravnotežu telesne tečnosti i vitalnih metaboličkih procesa. Minerali moraju biti pažljivo izbalansirani jer višak jednog minerala može dovesti do nedostatka drugog. Tri najvažnija minerala su gvožđe, kalcijum i fosfor.
–          VITAMINI: Vitamini su kao i minerali neophodni za opšte zdravlje vaše mačke. Višak ili manjak određenog vitamina može dovesti do zdravstvenih problema. Vitamini rastvorljivi u mastima (vitamini A, D, E i K) skladište se u masnim tkivima, dok se oni rastvorljivi u vodi (vitamini grupe B i vitamin C) izlučuju putem urina.
–          PROTEINI: Proteini su osnovni nutritivi, gradivni sastojci, odgovorni za oslobađanje energije, formiranje muskulature, kože, krzna, antitela, enzima, hemoglobina i hormona. Mačke imaju veću potrebu za proteinima nego psi, jer njihov metabolizam dugačije funkcioniše. Najbolji izvori proteina uključuju govedinu, piletinu i džigericu.
–          UGLJENI HIDRATI: Ugljeni hidrati se dele na proste šećere (kao što su šećeri koji brzo oslobađaju energiju) i složene ugljene hidrate (kao što su skrob i vlakna, koja sporije oslobađaju energiju). Izvori ugljenih hidrata su žitarice, pirinač i povrće koje sadrži skrob.
–          MASTI: Masti su odličan izvor energije, proizvode dva puta više energije od proteina i ugljenih hidrata, a i poboljšavaju ukus hrane.

petopedija_macke_osnovna_hrana_6
Ovom ukusu je teško odoleti

Veličina
Kod mačaka ne postoji podela hrane po veličini, jer se one kreću u relativno uskom rasponu telesne težine (od 2 do 8 kg).

Uzrasna kategorija
Različita starosna doba uslovila su podelu hrane za mačke na:

JUNIOR (Kitten) – hranu za mačiće u periodu rasta i razvoja kada imaju veće nutritivne prohteve. Ova hrana za mačke se takođe preporučuje i životinjama u reproduktivnoj fazi, tačnije smacnim mačkama i mačkama koje doje.
ADULThrana za mačke u “godinama” koja zadovoljava njihove potrebe za odražavanje sa ciljem održavanja optimalnog zdravlja i aktivnosti i pospešivanja vrhunskog stanja životinje.
SENIORhrana za mačke u starijem dobu kada dolazi do značajnog smanjenja sposobnosti varenja sa smanjenim kapacitetom iskorištavanja energije iz hrane. Zbog relativne neaktivnosti većine mačaka tokom čitavog njihovog odraslog doba ne postoje posebno formulisana hrana prema nivou aktivnosti, već se potrebe aktivnijih i manje aktivnih životinja kompenzuju povećanjem, odnosno smanjenjem ukupne količine hrane.

Rase 

Na tržištu možete pronaći i hranu po meri određenih rasa mačaka. Primer za to je hrana namenjena persijskim mačkama. Granula ove hrane je prilagođena njenoj posebnoj brahiocefaličnoj vilici, laka je za hvatanje i stimuliše mačku na žvakanje.

Komercijalna hrana za mačke
Ishrana gotovom, komercijalnom hranom je jedna od mogućnosti da se zadovolje sve potrebe vaše mace kada je ishrana u pitanju. Provera kvaliteta, cene i onoga što mačka istinski dobija pokazale su da je, kada je već isključena opcija ishrane živim miševima, kvalitetna komercijalna hrana za mačke najbolji mogući izbor. Ovu hranu možete naći u obliku ekonomske, premijum i superpremijum hrane.

Super premium hrana za mačke sadrži vrhunske sastojke koji u potpunosti obezbeđuju ne samo kvalitetnu ishranu, već i ukus, što je izuzetno važno kod ovih izbirljivih kućnih ljubimaca. U prodaji se mogu naći u vidu dehidrirane hrane i konzervi.

Specijalna hrana za mačke
Kada kažemo specijalna hrana za mačke mislimo zapravo na hranu za specifična mačija stanja, poput maca u laktaciji ili smacnih maca. Specijalan režim ishrane podrazumeva hranu bogatu hranljivim materijama, kao i dosta sveže i čiste vode. Tri nedelje pre porođaja, preporučljivo je da se maci u ishranu ubacuje premijum hrana za mačke. U specijalnu hranu spada i hrana za konkretne bolesti, uz koju vaša maca može nastaviti koliko toliko “normalan” život. Reč je o posebno formulisanoj hrani koja se koristi kod mnogih hroničnih i akutnih bolesti, a poznata je pod nazivom medicinska ili veterinarska dijeta. Kod hroničnih bolesti, upotreba ove hrane je doživotna, dok je kod akutinih oboljenja macu dovoljno tretirati ovom hranom od 5 do 12 nedelja. Između ostalih, možete pronaći hranu koja reguliše gojaznost, dijabetes, mace sa problemima u kardiovaskularnom sistemu,…zapravo, gotovo da nema organa ili sistema organa za koje ne postoji adekvatno pripremljena hrana.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstGrebalice za mačke: Kakve grebalice za mačke postoje?
Sledeći tekstKavez za kuniće: Kako odabrati adekvatan kavez za kuniće?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime