Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Grebalice za mačke: Kakve grebalice za mačke postoje?

Grebalice za mačke: Kakve grebalice za mačke postoje?

1
grebalice petface

Grebalice za mačke su neophodne ukoliko su vaši krzneni kućni ljubimci konstantno u stanu. Grebalice za mačke će pomoći vašoj maci da oštri svoje kandže, a pri tome će zaštititi vaš nameštaj. Grebanje spada u prirodno ponašanje mačaka, na taj način vaši kućni ljubimci svoje kandže oslobađaju izumrlih ćelija nokta, ali i obeležavaju svoju teritoriju. Mačke tokom grebanja ostavljaju svoje tragove i mirise iz žlezda koje imaju na šapama, tako da će se uvek vraćati na to mesto. Vaši kućni ljubimci imaju potrebu da stalno nešto čupkaju i grickaju, pa kako vaš nameštaj ili omiljeni tepih ne bi stradao najbolje je da vašim macama obezbedite grebalice za mačke.

Grebalice za mačke
Prilikom odabira grebalice za mačke, vodite računa da ona bude viša od vaše mačke.  Razlog zbog čega je to bitno, je da bi se vaši kućni ljubimci istezali prilikom grebanja. Grebalice za mačke mogu biti polegnute ili uspravne. Neke grebalice za mačke mogu biti samostojeće, mogu se obesiti na zid ili se njima može prekriti neka površina. Mogu biti u obliku valjka, četvorougla ili ploče. Grebalice za mačke mogu biti u sklopu penjalica, pa tako vaši kućni ljubimci mogu grebati, ali istovremeno se i odmarati. Dobre grebalice za mačke treba da budu visine kao mačka kada stoji na zadnjim nogama i proteže se prednjim nogama. Na grebalicu možete okačiti neke igračke što će nju dodatno privući da je koristi.
Materijal od kog je napravljena grebalica, ili samo obložena, može biti od presudnog zanačaja da li će vaši kućni ljubimci hteti da je koriste ili ne. Mačke će u prirodi najverovatnije oštriti nokte na kori drveta ili nekoj drvenoj ogradi, dok će u kući verovatno izabrati nameštaj, tepih, karton ili nešto što će njoj biti zanimljivo.

Grebalice za mačke se najčešće izrađuju od grubog užeta ili grubog itisona, dok neke mačke više vole mekše površine.

Odabir mesta na kojem ćete postaviti grebalicu je takođe veoma važan. Poznato je da kućni ljubimci vole i neguju svoju privatnost. Zbog toga preporučujemo da grebalicu postavite na tamnije mesto svog stana, blizu mesta gde oni spavaju ili čak je možete staviti u ležaljku. Ako naiđete na macinu nezainteresovanost, poslužite se trikovima i učinite grebalicu što privlačnijom. Poprskajte grebalicu mirisom valerijane koji privlači mačke, okačite joj igračke ili joj stavite malo hrane. Ako ne bude želela i dalje da koristi grebalicu, a nameštaj joj bude interesantniji, pređite na sledeći korak. Poprskajte nameštaj osveživačem od limuna ili zalepite malo lepljive trake na nameštaj. Danas u prodavnicama kućnih ljubimaca možete naći mnoge grebalice za mačke, različitih oblika i veličine.

Penjalice
Mačke po svojoj prirodi vole visinu, jer se tada osećaju sigurnije, zbog toga im i u kućnim uslovima upravo to treba i obezbediti. Ako želite da izbegnete penjanje mačke po ormarima, zavesama, stolovima obezbedite joj penjalicu. Postoje razne veličine i oblici penjalica od onih najmanjih od oko pola metra do penjalica sa više metara visine. Naravno važno je i da penjalica bude stabilna kako se ne bi prevrnula na mačku i povredila. Što je interesantnija penjalica, kućni ljubimci će se lakše „navući“. Na primer, ako je penjalica napravljena iz viže platformi na različitim visinama ili ima tunele i kućice, onda će to biti prava avantura za vašu mačku. Okačite joj igračke ili tračice. Kada vaši kućni ljubimci jednom prođu ovu avanturu, teško da će to odbiti sledeći put. Mesto za postavljanje penjalice bi trebalo biti na nekom mirnom i tamnom mestu u vašem stanu. Mačke vole svoj mir, pa će tako i najpogodnije mesto za penjalicu biti blizu njene ležaljke ili omiljenog mesta za spavanje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstEgzotične životinje za početnike – kako ih čuvati?
Sledeći tekstHrana za mačke: hrana za mačke vs. pseća hrana?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime