Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Kako živeti sa mačkom koja IMA ARTRITIS?

Kako živeti sa mačkom koja IMA ARTRITIS?

0
ima artritis petface

Ono što je najvažnije kada govorimo o artritisu, sigurno je prisustvo bola. Ko god ima iskustvo sa artritisom to razume. Naravno, ne želimo da naša ljubimica trpi bol i gotovo svaki vlasnik koji ima mačku sa ovim problemom stalno traži načine kako da joj olakša život.

Artitis je voma čest ali ne preterano prepoznat poremećaj kod mačaka. Jedna studija koja je rađena u Americi (a gde drugo) pokazala je da čak 90% mačaka starijih od 12 godina boluje od ovog problema. Dokazi su bili krajnje ubedljivi jer se radilo o rendgenskim snimcima koji su prikazivali razne stadijume artritisa.

PROČITAJTE I:

Zašto moj pas stalno ZURI U MENE?

Zašto se artritis teško prepoznaje?

Mačke su neverovatno sposobne da prikrivaju svaku vrstu bola, nelagodnosti i nemoći. Jednostavno, to im je u prirodi jer je to odbrambeni mehanizam koji sprečava veće predatore da ih ugroze. Retko će se videti mačka koja šepa ili štedi nogu prilikom hoda, osim ukoliko se ne radi o krajnje velikom bolu. Prvi znaci artritisa se kod mačaka prepoznaju po smanjenoj aktivnosti, dužim intervalima spavanja, odmora i ležanja. U to su uključeni izbegavanje skokova sa i na veće visine, izbegavanje igre, perutanje u dnu leđa, pa čak i maženje sa vlasnikom. S obzirom da se artritis obično javlja u starijoj dobi, logično je da vlasnici ovakvo ponašanje radije pripisuju starosti nego artritisu.

ima artritis petface

Ukoliko primetite ove suptilne znake, obratite se veterinaru. Dijagnostičkim procedurama će se utvrditi koji delovi koštano zglobnog sistema su zahvaćeni artritičnim promenama, pa čak i stepen oboljenja. Iako se radi o stanju koje je neizlečivo, uz poštovanje uputstava veterinara i relativno male izmene u životnim navikama i uslovima života vašeg ljubimca moguće je olakšati život mački sa artritisom.

  • Obezbedite mački udobno (mekano) mesto za spavanje i odmor na podu.
  • Onemogućite im pristup visokim pozicijama u domu kao što su police, stolovi i slično što ih prisiljava da skaču i opterećuju zglobove
  • Nabavite toalet sa niskim stranicama kako bi mački olakšali ulazak i izlazak iz kutije
  • Toalet postavite na pristupačnije mesto. Ukoliko je bio u podrumu ili na prvom spratu kuće što podrazumeva upotrebu stepenica premestite ga u prizemlje.
  • Prekomerna telesna težina veoma negativno utiče na opterećenje koje trpe zglobovi oboleli od artritisa. Smanjite težinu vaše mačke pa ćete joj olakšati i smanjiti bolove koje trpi.
  • U dogovoru sa veterinarom uvedite redovne vežbe sa svojom mačkom. Dobra fizička kondicija i redovne igre sa mačkom doprinose snažnijoj muskulaturi i elastičnije veze u zglobovima. Pored toga, fizičke aktivnosti pomažu sagorevanje masti pa će i to doprineti u smanjenju telesne težine.
  • U mnogim slučajevima, alternativna terapija kao što je akumpuktura, ili dodatne fizikalne terapije mogu u znatnoj meri da pomognu u smanjenju pa čak i eliminaciji bola.
  • Uvedite u ishranu preparate koji sadrže glukozamin i hondroitin koji pomažu očuvanju hrskavice zglobova
  • Izaberite hranu koja je namenjena mačkama koje imaju probleme sa zglobovima, a koja je bogatija Omega 3 masnim kiselinama
  • Lekove protiv bolova koristite samo po preporuci i uz nadzor veterinara

ima artritis petface

Rekli smo da se artritis ne može u potpunosti izlečiti. Međutim, bol koji prati ovo oboljenje može se sasvim dobro kontrolisati i znatno umanjiti. Prvi korak je u tačnog dijagnozi, a potpom konsultacija i stalna saradnja sa veterinarom tokom primene terapije. Mačke sa artritisom mogu živeti sasvim komforno ukoliko im se posveti odgovarajuća pažnja.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDOKLE VIŠE LJUDI: Žena izbacila štence u kavezu, bez mogućnosti oslobađanja, na đubrište!
Sledeći tekstANKETA: Da li treba zabraniti LOV U SRBIJI?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime