Naslovna PTICE GOLUBOVI Inteligencija kod golubova

Inteligencija kod golubova

3
inteligencija golubova petface
inteligencija-golubova-1
inteligencija kod golubova
inteligencija-golubova-3
inteligenicija kod golubova

Poznato da golubovi spadaju u red najinteligentnijih ptica na planeti. Jedan od dokaza za tu tvrdnju je i podatak da golubovi spadaju među šest vrsta nesisara, koji sebe mogu prepoznati u ogledalu!
Golub može sa razumevanjem da razlikuje 26 slova engleske abecede i da ih poveže u celinu.
Ove ptice su u nekim državama čak učestvovale u spašavanju ljudi na moru. Reč je o projektu Sea Hunt. Naime, golubovi su imali zadatak da prepoznaju plutajuće objekte ( označene crvenom, žutom i narandžastom bojom) i uz pomoć specijalnih uređaja za navigaciju navode pilote do istih. Rezultati su pokazali da su bili efikasni u 93 % slučajeva. Dokazano je da golub može da razlikuje i ljude na fotografijama.
Zbog njihove velike inteligencije i ne čudi zato što im je čovek tokom istorije poverio tako važne zadatke poput raznošenja vojnih tajnih, važnih sportskih i finansijskih izveštaja, pošte,…
Zvanični dokazi da su golubovi korišćeni u vojne srvhe stari su čak oko 2000 godina. Prema tim zapisimaJulije Cezar ih je koristio u sukobu sa Galima. Prva zvanična upotreba golubova pismonoša zabeležena je prilikom opsade Pariza 1870-1871.godine u vreme francusko-pruskog rata. Tom prilikom su golubovi pomoću balona slati iz Pariza do drugih gradova, a otuda su se oni vraćali sa porukama opsednutih građana. Nakon velikog uspeha ovih pismonoša, Italijani, Nemci i Rusi uz svaki vojni objekat grade i golubarnike za pismonoše. Čak je i tokom Prvog svetskog rata, pored savremenih sredstva komunikacije, golub prednjačio pri prenosu poruka. Zbog njihove inteligencije i američka vojska 1917. godine uvodi golubiju službu. Interesantan podatak je da je za potrebe vojske zaraćenih starna u Prvom svetskom ratu korišćeno preko 500 000 golubova. Čak su podignuti i spomenici palim golubovima iz Prvog svetskog rata u Francuskoj u gradu Lilu. Za Drugi svetski rat uveliko su razrađene taktike za treninge pismonoša, kao i za pravljenje pokretnih golubarnika.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIgračke za kuniće
Sledeći tekstIshrana činčile

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime