Naslovna PTICE GOLUBOVI Monilijaza kod golubova

Monilijaza kod golubova

0
monilijaza petface
petopedija-monilijaza-1
Oboleli golub

Monilijaza je gljivična bolest golubova koju izaziva gljivica Monilia albicans. To je infekcija koja napada usta, ždrelo i gušu golubova. Drugi naziv za monilijazu je kandidijaza, a postoji i još 172 različita naziva. Monilijaza je veoma rasprostranjena u prirodi. Gljivica koja izaziva ovo oboljenje parazitira na biljkama i zrnevlju. Veoma je otporna i u spoljašnjoj sredini može da preživi i do 50 dana. Osim golubova, infekciju mogu imati i druge vrste ptica, kao i ljudi. Najčešće oboljevaju mladi golubovi, golubovi koji su pogrešno lečeni antibioticima, kao i oni kojima je imunitet oslabljen. Do pada imuniteta dolazi usled neadekvatne ishrane, loših životnih uslova, nehigijene, zamora i slično. Infekcija se može preneti preko zagađene hrane ili vode, direktnim kontaktom sa zaraženim golubom ili preko hranjenja mladih. Zdravi golubovi takođe mogu biti nosioci monlia gljivica, ali one ne moraju nužno da se aktiviraju kod njih. Tek usled pada imuniteta, gljivice mogu da dopiru dublje u sluzokožu usta ili ždrela i da izazovu infekciju.

Simptomi
Simptomi monolijaze su vrlo uočljivi. Najpre dolazi do poremećaja opšteg zdravstvenog stanja. Usled delovanja gljivica, golub teško guta, naduven je vrat i oseća se neprijatan zadah iz kljuna. Zbog teškog gutanja, smanjen je apetit. Na sluzokoži u kljunu se javljaju mehurići beličaste boje koji mogu da pucaju, pa se stvore sivo-bele naslage. Kod težih slučajeva mogu nastati čirevi u kljunu i ždrelu.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnozu postavlja veterinar mikroskopskim nalazom gljivica zasejanim na hranljivim podlogama i njihovim rastom. Tako se utvrđuje koja vrsta gljivica je u pitanju. Kada se ustanovi monilijaza, može se početi sa primenom terapije antimikoticima koji će odstraniti uporne gljivice.

petopedija-monilijaza-2
Monilijaza se lako prenosi

Lečenje može da potraje, ali treba ostati uporan. Preparati mogu da se daju kroz hranu ili vodu ili direktnom aplikacijom u kljun goluba. Takođe je preporučljivo u ishrani povećati unos vitamina A kao i drugih hranljivih sastojaka za podizanje imuniteta.

Preventiva
Gljivice su veoma uporni paraziti koje je jako teško lečiti. Zato je od velike važnosti preventivno delovati da ne bi došlo do njihove pojave. Golubovi moraju da imaju adekvatnu ishranu uz dodatke vitamina i minerala radi što jače otpornosti organizma.

Ukoliko je golub oboleo od druge bolesti i potrebno je lečenje antibioticima, treba voditi računa o njihovoj primeni. Antibiotike isključivo treba davati po stručnim savetima veterinara da se ne bi razvile gljivice usled loše primene.

Golubarnik mora da bude besprekorno čist, higijena na visokom nivou, a hrana i voda treba uvek da budu sveže. Ukoliko je neophodno, preporučljivo je dezinfikovati golubarnik sredstvima protiv gljivica. Ako je jedan golub zaražen, treba ga izdvojiti iz jata da se boplest ne bi prenosila na ostale.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIshrana kunića
Sledeći tekstOtečeni zglobovi kod morskog praseta

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime