Naslovna VESTI PSI MAKEDONIJA: Irac Mark i labrador Pajo neumorno koračaju za decu obolelu od...

MAKEDONIJA: Irac Mark i labrador Pajo neumorno koračaju za decu obolelu od raka

1
Irac Mark i labrador Pajo petface

Irac Mark i labrador Pajo: Od 1. septembra koliko traje ovaj put, naš hrabri dvojac prevalio je preko 1.000 kilometara. Cilj je i dalje isti – prikupiti što više novca za kupovinu infuzomata koji su neophodni za lečenje dece obolele od raka. Ono što se takođe ne menja je entuzijazam sa kojim naš dvojac korača, a zahvaljujući kome će se ovaj humani cilji sprovesti u delo.

Irac Mark i labrador Pajo petface

Pajo i Mark su se iz Soluna zaputili ka mestu gde je pre 100 godina bila srpsko-bugarska granica, a danas pripada Makedoniji. Do Dojrana ih je čekalo 3-4 dana hoda.
Početkom 1915. godine, irski vojnici poslati su na Galipolje. Nakon poraza, povukli su se u Grčku, u okolinu Soluna. Neki od njih ostali su tu, dok je jedan broj vojnika nastavio ka Srbiji.

 Irac Mark i labrador Pajo petface

Samo dva kilometra kasnije – novi problem sa Markovim kolicima. Ovog puta, polomila se jedna drška, bez koje je Marku nemoguće da njima upravlja. Zbog trajanja popravke, koja je ovog puta bila znatno kvalitetnija, Mark je odlučio da Solun ipak napuste narednog dana.

 Irac Mark i labrador Pajo petface

Kako su se približavali izlazu iz grada, Pajo je postajao sve živahniji. Previše ljudi, previše pažnje:

Mada, Grci su divan i prijateljski narod, zaista će nam nedostajati – pokušao je Mark da nam skrene pažnju sa Pajove sve primetnije radosti.
Nedaleko od prelepog Dojranskog jezera, na jugoistoku današnje Makedonije, 1915. godine sukobili su se Irci i Britanci sa Bugarima, i uspešno odranili srpsku teritoriju. Na ovom mestu poginulo je preko 10.000 vojnika.

Pročitajte još: HODAJU ZA ŽIVOT: Irac i njegov labrador u misiji pomoći srpskoj deci oboleloj od kancera!

 Irac Mark i labrador Pajo petface

Nakon četiri dana hoda, konačno su bili na dugom, ravnom putu. U daljini su ugledali cilj ove etape putovanja – granitni Keltski krst sa natpisom, koji se uzdiže iznad raskrsnice puteva. Spomenik je postavljen 1930. godine, u sećanje na Irsku X diviziju koja se borila na Galipolju i čiji preživeli su došli da se bore za odbranu Srbije. Mark nam prepričava svoje impresije o spomeniku sledećim rečima:

O, kakav je to prizor bio! Već sam video taj spomenik, ali samo na fotografijama. Osećanje da smo Pajo i ja uspeli da stignemo do njega, posle ovakvog putovanja, zaista je neopisivo. Mali deo Irske, tako daleko od kuće.

Irac Mark i labrador Pajo petface

Na uzvišenju iznad spomenika bilo je poprište bitke, a i danas su jasno vidljivi ostaci municije i pušaka koje su korišćene. Mark i Pajo su, nakon šetnje po okolini i uživanja u činjenici da hodaju po tako značajnom tlu, odlučili da baš tu provedu noć, radujući se što su pronašli mali deo Irske tako daleko od Irske.
Njihovo putovanje i dalje se odvija po planu, a svako od vas im se može priključiti veoma jednostavno – slanjem prazne poruke na SMS 4080. Poruka košta 100 dinara.

Više o tome kako se još možete priključiti akciju na sledećem linku:

PODRŽITE: Mark i Pajo hodaju za njihov život

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.