Naslovna SPECIJALNA ISHRANA BOLESNE MAČKE Ishrana bolesnih mačaka

Ishrana bolesnih mačaka

0
ishrana bolesne macke petface

Mačke, kao i psi, imaju sreće da neka oboljenja mogu da se leče ili drže pod kontrolom upotrebom specifične hrane. Naravno, radi se o specijalno formulisanoj hrani, koja se koristi kod mnogih akutinih i hroničnih bolesti, a poznata je pod nazivom medicinska ili veterinarska dijeta. Onovno pravilo kod ove hrane je da se ona mora koristitit isključivo, dakle bez mešanja sa drugom hranom, uz određeno trajanje i uz obavezno prisustvo vode. Period konzumacije ove hrane, u zavisnosti od toga o kojoj patologiji je reč, traje od pet do 12 nedelja, a kod hroničnih bolesti, upotreba ove hrane je doživotna.

Najčešći poremećaji su oni koji se manifestuju porastom telesne težine mačke i tada se maci daje hrana koja reguliše, odnosno smanjuje ukupnu telesnu masu. Ljubimac, u toku konzumiranja ove hrane, nema osećaj gladi, a postepeno i harmonično gubi težinu. Po zadatom programu koji određuje isključivo veterinar, mačke uspešno gube telesnu i mišićnu masu.  Dijabetes, tačnije šećerna bolest se takođe može držati pod kontrolom, koristeći hranu koja je namenjena pacijentima sa ovim teškim oboljenjem. Obzrom da je dijabetes često uslovljen viškom telesne mase, ova hrana ima osobinu da reguliše telesnu težinu. Naravno, ukoliko se konzumira u propisanim dozama od strane veterinara.

Neretko mace pate i od stomačnih problema, bilo da se radi o gastritisu, akutnim dijarejama, ali i hroničnim oboljenjima organa za varenje. Ovakvim ljubimcima na raspolaganju je specijalno formulisana hrana koja olakšava varenje i na taj način smanjuje pojačanu aktivnost ovih organa, što za posledicu ima mnogo bolje zdravstveno stanje ljubimca.

Verovali ili ne, gotovo da nema organa ili sistema organa za koji ne postoji adekvatno pripremljena hrana. Mačke sa promenama u kardiovaskularnom sistemu, one sa artritičnim promenama u koštano-zglodnom sistemu, pa čak i one koje zbog starosti imaju problema sa nervnim sistemom, danas imaju mogućnost da pod kontrolom veterinara i vlasnika, a uz odgovarajuću hranu, žive potpuno kofmornim životom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIgračke za kuniće
Sledeći tekstIshrana činčile

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime