Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Izbirljivost u ishrani kod mačaka

Izbirljivost u ishrani kod mačaka

0
izbirljivost u ishrani petface

Mačke su sinonim za izbirljivost u hrani. Ponekad mogu odbijati pojedine vrste gotove mačje hrane iako je ona namenjena baš njihovim potrebama. Ponekad, jednostavno mogu prestati da jedu hranu koju su do pre nekoliko dana obožavale. Događa se i da potpuno odbijaju da jedu.Ako mačka odjednom počne uporno da odbija hranu, potreban je pregled kod veterinara kako bi se ustanovilo da li je u pitanju neka bolest koja je prouzrokovala gubitak apetita. Među zdravstvene razloge koji izazivaju gubitak apetita spadaju i problemi sa zubima i sa desnima, ali će to svakako utvrditi veterinar. Ne zaboravite, odbijanje hrane predstavlja jedan od prvih simptoma za gotovo sve zdravstvene probleme mačaka.

petopedija-izbirljivost-macaka-1Primamljivost hrane je kod mačaka zasnovana na mirisu, teksturi i ukusu. Mačke vole raznovrsnost pa im povremeno treba ponuditi i nove vrste hrana. Kada pokušavate da uvedete novu hranu za mačku, nikada je ne mešajte sa starom, jer ako mačka ne voli novu hranu moguće je da tako prestane da voli i staru. Novu i staru hranu ponudite u odvojenim činijama, a vremenom smanjujte količinu stare hrane. Tako ćete mački olakšati prelaz i navići je da proba novu hranu.

Nagla promena hrane može uzrokovati probleme sa želudcem pa promene treba vršiti postepeno. Ukoliko imate mače, to je idealna situacija. Ako mače nauči da jede raznovrsno dok je malo, manje su šanse da bude izbirljivo kada poraste. Mačku hranite i suvom i konzerviranom hranom, da bi unela sve neophodne sastojke koji su joj potrebni. U širokoj ponudi hrane za mačke, postoji i ona koje je specijalno namenjena za osetljive i izbirljive mačke.

petopedija-izbirljivost-macaka-2
Hrana za mačke

Postoje još neki uzroci zbog kojih mačka postaje izbirljiva. Pre svega, činije iz kojih mačka jede moraju uvek biti čiste jer su mačke po prirodi izuzetno čiste životinje. Veličina činije iz kojih mačka jede može imati značajnu ulogu. Posuda koja je bila odgovarajuća dok je mačka bila mala postaje nepodesna kad životinja poraste. Tada mačka više ne može da gurne glavu u činiju i dohvati hranu, a da pritom ne dodirne ivice brkovima, što joj veoma smeta, pa čim spusti glavu u činiju, oseća potrebu da je podigne. Nisu dobre ni suviše plitke posude, jer hrana iz njih lako ispada što mački takođe ne odgovara. Nije svejedno ni od kog materijala je napravljena činija. Ukoliko je od suviše laganog materijala, može se klizati prilikom jela, što mački smeta. Na plastičnim činijama se mogu nakupljati bakterije, pa su najbolje one od metala ili keramike Potrebno je pažljivo odabrati i mesto gde će stajati činije za hranu i vodu. Činije ne treba da stoje na mestu gde svi ukućani prolaze, blizu vrata ili tamo gde je bučno. Mačka voli da jede na miru i da je ništa ne uznemirava.

Hrana koju dajete mački mora biti sveža. To naročito važi za konzerviranu hranu. Poluotvorene konzerve koje su u frižideru stajale nekoliko dana  izbirljiva mačka verovatno neće ni probati. Potrebno je da hrana bude zagrejana na sobnoj temperaturi. Hrana koja dolazi direktno iz frižidera kod mačke može vrlo lako izazvati probleme sa grlom pa može odbiti da je jede ako je suviše hladna. Proverite da li hrana stoji blizu mesta gde mačka vrši nuždu. Mačke često odbijaju da jedu ukoliko im je mesto gde vrše nuždu blizu hrane. Normalno je da tokom letnjih meseci mačke jedu manje nego pred zimi.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstČišćenje algi u akvarijumu
Sledeći tekstKonjuktivitis kod pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime