Naslovna PETOPEDIJA PSI Konjuktivitis kod pasa

Konjuktivitis kod pasa

0
konjuktivitis

Oči kod pasa su veoma osetljive i ako se ne vodi računa o njima može doći do raznih oboljenja. Jedno od tih oboljenja se zove konjuktivitis. Konjuktivitis je upala prednje membrane oka – konjunktive. Ta membrana je od vitalne važnosti jer sprečava ulazak prašine, prljavštine i bakterija u oko.Od konjuktivitisa oboljevaju psi svih dobi, a najčešće štenci. Najčešći uzročnici konjuktivitisa su virusi, bakterije, gljivična oboljenja i paraziti. Takođe, ovo oboljenje se javlja kao posledica neke alergijske reakcije, manjka suza, ali i kao posledica toksično-hemijskih delovanja, prašine, dima cigareta i sl. Kod nekih pasa postoje i abnormalnosti u strukturi oka ili genetska predodređenost za razvijanje ove bolesti.Konjuktivitis se javlja u više oblika, a može biti akutni ili hronični i može se javiti na jednom ili oba oka. Akutni konjuktivitis najčešće je infektivnog ili alergijskog porekla, dok o hroničnom govorimo onda kada traje više nedelja ili se konstantno ponavlja i nakon lečenja.
Simptomi
Konjuktivitis kod pasa se manifestuje crvenim, natečenim okom, a ponekad možete primetiti i promene u ponašanju psa kog će iritirati upala, pa će stalno češati oko. Svaki oblik konjuktivitisa je drugačiji, a neki od znakova su preterano treptanje ili škiljenje na jedno ili oba oka, crvenilo, zatvoreno i preterano suzno oko. Često se javlja vodenast iscedak iz oka, a tu su i dodatni simptomi kao curenje iz nosa, svrab, kijanje, oticanje nogu i sekundarne infekcije u predelu oka.
Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se uspostavlja oftalmološkim pregledom kod veterinara i uzimanjem brisa kojim se potvrđuje ili negira postojanje patogene mikroflore. Na osnovu toga se sprovodi odgovarajuća terapija. Terapija se uglavnom sprovodi lokalno, aplikacijom kapi ili masti direktno u oko. Lečenje treba početi na vreme da ne bi došlo do hroničnog konjuktivitisa. Ukoliko je u pitanju alergijska reakcija, pas će dobiti i antihistaminike, a ako su uzroci bakterije, daju se antibiotici.
Prevencija
Redovna i temeljna higijena će pomoći u zaštiti od ovog oboljenja. Ukoliko primetite nečistoće, očistite oči vašem ljubimcu maramicom i toplom vodom ili preparatima za negu očiju odobrenih od strane veterinara. Držite ga što dalje od potencijalnih alergena i iritanata. Ne pušite u prostoriji gde boravi pas, redovno provetravajte i brišite prašinu. Ako je prisutna abnormalnost oka preporučuje se i sterilizacija kako ne bi došlo do prenošenja abnormalnosti na sledeće generacije.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMačka i pas u kući
Sledeći tekstŠtenećak: Šta je štenećak i koliko je opasan po pse?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime