Naslovna PETOPEDIJA PSI Konjuktivitis kod pasa

Konjuktivitis kod pasa

0
konjuktivitis

Oči kod pasa su veoma osetljive i ako se ne vodi računa o njima može doći do raznih oboljenja. Jedno od tih oboljenja se zove konjuktivitis. Konjuktivitis je upala prednje membrane oka – konjunktive. Ta membrana je od vitalne važnosti jer sprečava ulazak prašine, prljavštine i bakterija u oko.Od konjuktivitisa oboljevaju psi svih dobi, a najčešće štenci. Najčešći uzročnici konjuktivitisa su virusi, bakterije, gljivična oboljenja i paraziti. Takođe, ovo oboljenje se javlja kao posledica neke alergijske reakcije, manjka suza, ali i kao posledica toksično-hemijskih delovanja, prašine, dima cigareta i sl. Kod nekih pasa postoje i abnormalnosti u strukturi oka ili genetska predodređenost za razvijanje ove bolesti.Konjuktivitis se javlja u više oblika, a može biti akutni ili hronični i može se javiti na jednom ili oba oka. Akutni konjuktivitis najčešće je infektivnog ili alergijskog porekla, dok o hroničnom govorimo onda kada traje više nedelja ili se konstantno ponavlja i nakon lečenja.
Simptomi
Konjuktivitis kod pasa se manifestuje crvenim, natečenim okom, a ponekad možete primetiti i promene u ponašanju psa kog će iritirati upala, pa će stalno češati oko. Svaki oblik konjuktivitisa je drugačiji, a neki od znakova su preterano treptanje ili škiljenje na jedno ili oba oka, crvenilo, zatvoreno i preterano suzno oko. Često se javlja vodenast iscedak iz oka, a tu su i dodatni simptomi kao curenje iz nosa, svrab, kijanje, oticanje nogu i sekundarne infekcije u predelu oka.
Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se uspostavlja oftalmološkim pregledom kod veterinara i uzimanjem brisa kojim se potvrđuje ili negira postojanje patogene mikroflore. Na osnovu toga se sprovodi odgovarajuća terapija. Terapija se uglavnom sprovodi lokalno, aplikacijom kapi ili masti direktno u oko. Lečenje treba početi na vreme da ne bi došlo do hroničnog konjuktivitisa. Ukoliko je u pitanju alergijska reakcija, pas će dobiti i antihistaminike, a ako su uzroci bakterije, daju se antibiotici.
Prevencija
Redovna i temeljna higijena će pomoći u zaštiti od ovog oboljenja. Ukoliko primetite nečistoće, očistite oči vašem ljubimcu maramicom i toplom vodom ili preparatima za negu očiju odobrenih od strane veterinara. Držite ga što dalje od potencijalnih alergena i iritanata. Ne pušite u prostoriji gde boravi pas, redovno provetravajte i brišite prašinu. Ako je prisutna abnormalnost oka preporučuje se i sterilizacija kako ne bi došlo do prenošenja abnormalnosti na sledeće generacije.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.