Naslovna VESTI PSI Jesen: Sinonim za linjanje! Kako pomoći ljubimcu?

Jesen: Sinonim za linjanje! Kako pomoći ljubimcu?

0

Duga, negovana, zdrava kosa je ideal kome stremi svaka žena. Ovo ne treba da bude izuzetak i kada su naši četvoronožni prijatelji u pitanju – sjajna dlaka koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, mekana na dodir, poput kašmira ili svile.

Ali, onda se dešava nešto što vi nikako ne želite da gledate – ovakva dlaka je svuda samo ne na vašem psu. Tepih vam je pretvoren u gomilu dlaka, a o fotelji i da ne prčamo. Ok, ako na sve to dodamo i godišnje doba u kome smo trenutno, jasno je da je ovo „normalna“ jesenja pojava.

U ovo doba godine psi i mačke se pojačano linjaju, jer odbacuju staru dlaku i pripremaju svoje krzno za dugu i hladnu zimu. Za razliku od prolećnog linjanja kada dlake postaju krte, lomljive, ostanu bez sjaja i prorede se, u jesen linjanje nije tolikog jakog intenziteta ali traje duže nego tokom prolećnog linjanja.Međutim, ukoliko pas ili mačka žive preko cele godine u kući na istoj temperaturi, onda se linjaju tokom cele godine. Ovo se objašnjava činjenicom da veća izloženost svetlu, bilo prirodnom ili veštačkom, pojačava intenzitet linjanja.

Ukoliko linjanje predugo traje, a dlaka pritom gubi sjaj, ljubimcu je potrebno obezbediti što veće količine vitamina D. Do pojačanog opadanja dlake može doći tokom različitih kožnih bolesti, ali i prilikom nekih drugih bolesti (upale pluća ili prehlada) ili hormonalnih poremećaja. Zato je konsultacija veterinara kod svakog sumnjivog opadanja dlake obavezna!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDa li je i vaša mačka „hejterka“?
Sledeći tekstPas koji je osvojio svet: ON HRČE!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime