Naslovna VESTI PSI Jesen: Sinonim za linjanje! Kako pomoći ljubimcu?

Jesen: Sinonim za linjanje! Kako pomoći ljubimcu?

0

Duga, negovana, zdrava kosa je ideal kome stremi svaka žena. Ovo ne treba da bude izuzetak i kada su naši četvoronožni prijatelji u pitanju – sjajna dlaka koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, mekana na dodir, poput kašmira ili svile.

Ali, onda se dešava nešto što vi nikako ne želite da gledate – ovakva dlaka je svuda samo ne na vašem psu. Tepih vam je pretvoren u gomilu dlaka, a o fotelji i da ne prčamo. Ok, ako na sve to dodamo i godišnje doba u kome smo trenutno, jasno je da je ovo „normalna“ jesenja pojava.

U ovo doba godine psi i mačke se pojačano linjaju, jer odbacuju staru dlaku i pripremaju svoje krzno za dugu i hladnu zimu. Za razliku od prolećnog linjanja kada dlake postaju krte, lomljive, ostanu bez sjaja i prorede se, u jesen linjanje nije tolikog jakog intenziteta ali traje duže nego tokom prolećnog linjanja.Međutim, ukoliko pas ili mačka žive preko cele godine u kući na istoj temperaturi, onda se linjaju tokom cele godine. Ovo se objašnjava činjenicom da veća izloženost svetlu, bilo prirodnom ili veštačkom, pojačava intenzitet linjanja.

Ukoliko linjanje predugo traje, a dlaka pritom gubi sjaj, ljubimcu je potrebno obezbediti što veće količine vitamina D. Do pojačanog opadanja dlake može doći tokom različitih kožnih bolesti, ali i prilikom nekih drugih bolesti (upale pluća ili prehlada) ili hormonalnih poremećaja. Zato je konsultacija veterinara kod svakog sumnjivog opadanja dlake obavezna!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.