Naslovna VESTI PSI Pas koji je osvojio svet: ON HRČE!

Pas koji je osvojio svet: ON HRČE!

0
francuski buldog petface

“Toliko ružan da je prelep”. “Uši kao u šišmiša”. “Od njegovog hrkanja ne mogu da spavam”. Na korak ste bliži da prepoznate o kome se radi. Ako vam kažemo da je ovaj pas, malog repa i karakteristične face, bio ljubimac mnogih velikih istorijskih ličnosti – od kralja Edvarda VII pa do Francuske književnice Colette, da na njegovu pojavu niko ne ostaje ravnodušan i da je on na listi najpopulanrijih kućnih ljubimaca u svetu – onda ćete lako zaključiti da vam govorimo o FRANCUSKOM BULDOGU!

O poreklu ovog simpatičnog psa se dosta spekulisalo, ali krajnja verzija je da je on potomak Engleskog Buldoga. Mi ga prosto obožavamo, volimo negov dobar karakter, osećajnost, hrabrost i slaganje sa decom. Druželjubiv je, radostan, razigran a naročito pun ljubavi u okruženju vlasnika i ukućana. Istina je – vlasnici se moraju prilagoditi na njegovo simpatično hroptanje pri disanju, a kada je u nemilosti, zna se i naljutiti.

Francuzi ne trpe samoću i znaju da budu ljubomorni. Vrlo dobro se slažu sa strancima i sa drugim životinjama, ali se često jako vežu samo za jednu osobu. Nisu skloni preteranom lajanju, što je još jedna prednost zbog koji ih vlasnici neretko uzimaju za ljubimce.

Oni spadaju u takozvane brahicefalične rase pasa, što može imati uticaja na zdravlje respiratornog trakta. Ponavljamo da je hrkanje karakteristično za ovu rasu, i javlja se dok spava, ali i leti, kada mu je toplo.

Što se tiče češljanja, ovaj mališan je vrlo zahvalan ljubimac. Zbog kratke dlake se manje se linja od ostalih pasa, pa je dovoljno i nekoliko minuta dnevno četkanja u svrhu osiguranja zdravlja i kvaliteta kože i dlake. Međutim, problem koji se javlja kod vlasnika francuskih buldoga je njegova naborana koža.

Takođe, postoje i vlažne maramice za ovu “akciju” kod kuće 🙂 Radi se o vlažnim maramicama za čišćenje kože i dlake, koje su natopljene sredstvima protiv gljivica i bakterija. Veoma su efikasne za svakodnevno čišćenje  kožnih nabora i prostora između prstiju, jer sprečavaju razvoj gljivica i bakterija i na koži stvaraju zaštitni sloj koji je štiti od vlage i održava suvom što sprečava razvoj dermatitisa.

Ukoliko se odlučite za ove ljubimce budite spremni za minute nespavanja ili buđenja usled, ne tako tihog, hrkanja. U svakom slučaju zabava i igrarije nikako vam neće nedostajati.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstJesen: Sinonim za linjanje! Kako pomoći ljubimcu?
Sledeći tekstISPOVEST MAČKA ŽIKE: Preživeo sam, ali za dlaku…

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime