Naslovna VESTI MAČKE Da li je i vaša mačka „hejterka“?

Da li je i vaša mačka „hejterka“?

0
macke-i-voda-petface

Mačja averzija prema vodi široko je prihvaćena kao činjenica koja „apriori“ stoji. Međutim, nisu sve mačke „hejterke“ kada je voda u pitanju. Upadljivo lepa, turka van mačka je jedna od onih koja prkosi ovom aksiomu. Ona je dobila ime po jezeru Van , gde su njeni preci plivali kako bi pobedili ektrsemno topla leta. odatle i njeno ime. Međutim, ako imate mačku bilo koje druge rase, ona verovatno beži od kupanja, kiše, snega,.. glavom bez obzira!

Istraživali smo zašto mačke, zapravo, mrze vodu. Prva misoa stručnjaka na ovu temu jeste – prisila. Ako mačku za pojam vode vezuje oluja ili obilna kiša koju je preživela, prisilno kupanje, prskanje kao mera discipline, onda je “hejt” prema vodi potpuno opravan.

Sa druge strane, tu su i genetske predispozicije. Stručnjaci tvrde da mržnja prema vodi potiče još od najranijih perioda pripitomljavanja i divljih mačaka iz Evrope, Afrike i Kine. Tako na primer, lav i leopard ne vole vodu, jer iz vode na njih vrebaju grabljivci poput krokodila pa se jednostavno drže podalje.

Neke velike mačke u divljini, koje nemaju životinjskih neprijatelja u vodi, poput azijske divlje mačke, prilagodile su se lako pa često zaplivaju kako bi se rashladile i zarone kako bi ulovile plen.

Ono što naučnike vrlo začuđuje je činjenica da iako ne vole da se kupaju, mnoge mačke obožavaju da umoče šapu i poprskaju okolinu ili da dugo pažljivo gledaju kako iz slavine teče voda.

Za razliku od pasa, mačkama je kupanje manje potrebno jer se čiste same. Međutim, ako upadne u nešto lepljivo, prljavo ili ima kožnu bolest koja zahteva kupanje, potrebno je nekako je naučiti da se suoči sa “vlažnim neprijateljem”. Ako se počne sa navikavanjem na vodu dok je ona još mala, maci će kasnije ova manipulacija izgledati manje stresno! Za početak je stavite u lavor ili kadu, smirujte je ili joj samo prebrišite krzno vlažnom krpom. Ukoliko ovo prođe kako treba, pokušajte polako da napunite kadu mlakom vodom i da je polivate preko krzna. 
Nanesite malo šampona za mačke (OBAVEZNO) protrljajte i isperite krzno. Budite sigurni da ste isprali šampon (ponovite ispiranje nekoliko puta) kako joj ostaci ne bi iziritirali kožu ili ušli u usta kada se sledeći put bude sama čistila lizanjem. Osušite je suvim, mekanim peškirom.

Ukoliko vam sve ovo deluje i zvuči i suviše komplikovano, ne brinite, postoje stručnjaci koji će istim metodama (doduše sa više iskustva od vas) vašu mezimicu pretvoriti u čistu mezimicu. Posetite ih i omogućite vašoj ljubimici jedan spa tretman pred nastojeće praznike!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKako je samo jedan “make over” spasio život psu Čarliju! (VIDEO)
Sledeći tekstJesen: Sinonim za linjanje! Kako pomoći ljubimcu?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime