Naslovna PTICE PAPAGAJI Kavezi za papagaje: Kakvi kavezi za papagaje postoje?

Kavezi za papagaje: Kakvi kavezi za papagaje postoje?

0
kavez za papagaje petface

petopedija kavez za papagaje 1Kavez za papagaje su najčešći domovi u kojima naši pernati kućni ljubimci provode najviše vremena. Zbog toga kavezi za papagaje moraju biti prilagođeni njihovim potrebama. Na tržištu postoje kavezi za papagaje različitog dizajna, stila i veličina. Izbor kaveza za papagaja treba pre svega da se pravi u skladu sa vrstom kojoj pripadaju ovi pernati kućni ljubimci koji će u njemu živeti. Imajući u vidu veliki broj različitih vrsta i rasa papagaja, samim tim i dimenzija i životnih navika postoji i veliki izbor različitih kaveza. Na prvom mestu, treba se voditi činjenicom da će se pernati kućni ljubimci uvek lepše i bolje osećati u što većem kavezu.
Materijal od koga su izrađeni kavezi za papagaje mora biti prilagođen činjenici da ovi pernati kućni ljubimci lako mogu polomiti rešetke ukoliko nisu izrađene od dovoljno čvrstog materijala. Zbog toga se, pogotovo za velike vrste papagaja kao što su are, žakoi ili kakadui preporučuju kavezi za papagaje od metala. Za manje vrste kao što su aleksanderi ili tigrice mogu se koristiti i kavezi za papagaje izrađeni od čvrste platike
Kada je u pitanju održavanje higijene kaveza za papagaja važno je da dno kaveza bude prekriveno podlogom koja će obezbediti da se izmet i drugi otpad ne bi zadržavali na površini. Pesak nije preporučljiva podloga jer se u njemu lako razvijaju paraziti i dtugi patogeni mikroorganizmi.

Ako kavezi za papagaje imaju žičano dno koje je odignuto nekoliko centimetara od postolja, može se dno pokriti i papirom. Pri tome se mora voditi računa o čestoj zameni papira.

Unutar kaveza treba postaviti drvene stajalice. Plastične ili metalne nisu pogodne iako će veliki pernati kućni ljubimci relativno brzo uništiti drvene stajalice. Ovi pernati kućni ljubimci vole da ih grickaju pa metalne ili plastične mogu da budu i opasne. Takođe, stajalice se ne postavljaju horizontalno, jer to nije prirodan položaj za papagaje. Jedna stajalica može biti postavljena pod pravim uglom, ali treba imati na umu da grane na kojima pernati kućni ljubimci stoje u prirodi nikada ne stoje tako pravilno. Preporuka je da jedna stajalica bude u nivou hranilice da bi se kućni ljubimci hranili u idealnim uslovima, a druga da bude visoko postavljena, jer su ptice navikle da prenoće na što većoj visini uz mogućnost da se isprave i protegnu krila. Iz istih razloga kavezi za papagaje ne treba da budu pretrpani brojnim stajalicama. Pored stajalica različite debljine i položaja, pernati kućni ljubimci vole i merdevine ili ljuljaške. Osim dobre zabave, ova oprema služi i za vežbanje nogu i prstiju papagaja.

 


U opremu koju treba da sadrže kavezi za papagaje spadaju posude za vodu i hranu kao i jaslice za voće i povrće. Nikako se ne sme zaboraviti i ni na igru i zabavu papagaja. Na tržištu su prisutne brojne igračke namenjene pticama. Osnovna igračka je ljuljaška koju ovi kućni ljubimci naprosto obožavaju. Pored ljuljaške za igru može poslužiti i debeli kanap sa nekoliko čvorova koji će poslužiti kao penjalica. Grančice od vrbe su beskrajno interesantne papagajima, dok ogledalca treba izbegavati. U ogledalcima papagaj vidi partnera ili rivala, što može izazvati nepoželjno ponašanje i agresivnost.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKavez za hrčka: Šta treba da sadrži kavez za hrčka?
Sledeći tekstKupanje mačaka: Kako da kupanje mačaka postane rutina?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime