Naslovna PETOPEDIJA PSI King Čarls Španijel

King Čarls Španijel

0
rase kavalier king čarls španijel petface

IME Kavalijer španijel kralja Čarlsa (King Charles Spaniel)
PREZIME kućni pas
NADIMAK Kavi
VISINA od 30 do 33 cm
TEŽINA od 5 do 8 kg
POREKLO Ujedinjeno Kraljevstvo
BOJA crna i smeđa
ŽIVOTNI VEK od 9 do 14 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV živahan, aktivan, umiljat

Ime je dobio po kralju Čarlsu II koji je ovu rasu toliko favorizovao, da su ga optuživali da da posvećuje više vremena svojim psima nego državnim poslovima. Tradicionalno je pas visokog društva i smatra se da potiče iz Španije i da je u Englesku prevezen oko 1570. Na dvoru kraljice Elizabete I, dame su ga skrivale ispod svojih sukanja, gde im je služio kao grejač.

Izgled
Velike tamne oči stoje na velikom rastojanju. Lobanja je oblika polulopte sa dugim opuštenim ušima, sa resama koje rastu iz nižeg dela lobanje, čiji je zadnji deo udubljen. Dlaka je sačinjena od svilenkastih pravih vlasi sa puno resa. Prednja strana glave je veoma kratka, dok je njuška prćasta.

Karakter i nega
Živahan i bez imalo stidljivosti, king Čarls španijel je uvek aktivan i graciozan. Budući da je veoma uravnotežen, ovaj pas ima dobar karakter. Predstavlja inzvaredan izbor za kućnog ljubimca, budući da je dobroćudan i da voli decu.
Iako je uvršten u grupu patuljastih pasa, kavalijer španijel kralja Čarlsa II je među najvećim psima u ovoj grupi i zahteva mnogo kretanja. Treba da se neguje svakodnevno, četkanjem tvrdom četkom.
Ova rasa je veoma afektivna, razdragana i veoma strpljiva. Iako su radoznali i vole da se igraju, mogu da se zadovolje i maženjem u krilu vlasnika. Budući da su aktivni i da imaju izvanredan njuh i sluh, često se koriste za kratak lov u ravnici. Imaju instinkt da jure većinu stvari koje se kreću i treba biti veoma oprezan sa njima na ulici. Pošto su veoma druželjubivi, lako se sprijateljuju sa svima, zbog čega nikako nisu dobri kao psi čuvari.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFrancuski buldog
Sledeći tekstŠkotski terijer

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime