Naslovna PETOPEDIJA PSI Francuski buldog

Francuski buldog

0
rase francuski buldog petface

IME Buldog (Bouledogue Francais)
PREZIME kućni pas
NADIMAK Frenči
VISINA srednja visina 30 cm
TEŽINA ženka i mužjak 10 do 13 kg
POREKLO Engleska
BOJA pegav, šaren, žućkasto-smeđa
ŽIVOTNI VEK do 10-12 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV veseo, osećajan, miroljubiv

Usled industrijske revolucije, početkom 18. veka engleske zanatlije su pošle putem Francuske u potrazi za poslom, i sa sobom poveli preteče današnjeg Frenčija. Oni su bili kod vlasnika koji nisu hteli da ih iskorišćavaju u borbama pasa i to je bila prva linija koja se povukla izmedju Engleskog i budućeg Francuskog buldoga.

Izgled
Ima trouglaste uši nalik šišmišu, koje stoje uspravno. Rep mu je obično pravilnog oblika, ali može biti i uvijen. Krzno je kratko i glatko, dok je koža, kao i kod ostalih pripadnika ovog roda, labava i formira nabore oko glave i ramena. Gornja usna mu visi preko donje, dok se zubi sreću u pravilnom zagrižaju.

Karakter i nega
Uglavnom veseli, razdragani i afektivni i kao takvi, idealni za porodicu. Radoznali su, bistri i veoma laki za saradnju. Ovoj vrsti je potreban vodja i teško će se snaći bez njega. Nikako ih ne treba ignorisati, jer ukoliko shvate da je njihov vlasnik pasivan prema njima, postaće veoma tvrdoglavi i žustri. Balavljenje, po kome su buldozi neprevazidjeni, kod Francuza je svedeno na minimum. Mogu da budu veoma aktivni i u unutrašnjosti doma, tako da im dvorište neće preterano nedostajati.
I ova vrsta škripi i hrče pri disanju, a naročito imaju problema u letnjim danima. Ovo je veoma nezahvlana komplikacija, jer usled ovog problema, potreban je dodatni oprez ukoliko idu pod anesteziju, u slučaju ozbiljnijih hirurških zahvata. Skloni su koštano-zglobnim oboljenjima, nepravilnostima sa kičmom, kao i srčanim manama i problemima sa očima. Zbog svih ovih potencijalnih problema, francuski buldozi mogu biti teški za održavanje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBišon
Sledeći tekstMali italijanski hrt

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime