Naslovna PETOPEDIJA PSI Francuski buldog

Francuski buldog

0
rase francuski buldog petface

IME Buldog (Bouledogue Francais)
PREZIME kućni pas
NADIMAK Frenči
VISINA srednja visina 30 cm
TEŽINA ženka i mužjak 10 do 13 kg
POREKLO Engleska
BOJA pegav, šaren, žućkasto-smeđa
ŽIVOTNI VEK do 10-12 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV veseo, osećajan, miroljubiv

Usled industrijske revolucije, početkom 18. veka engleske zanatlije su pošle putem Francuske u potrazi za poslom, i sa sobom poveli preteče današnjeg Frenčija. Oni su bili kod vlasnika koji nisu hteli da ih iskorišćavaju u borbama pasa i to je bila prva linija koja se povukla izmedju Engleskog i budućeg Francuskog buldoga.

Izgled
Ima trouglaste uši nalik šišmišu, koje stoje uspravno. Rep mu je obično pravilnog oblika, ali može biti i uvijen. Krzno je kratko i glatko, dok je koža, kao i kod ostalih pripadnika ovog roda, labava i formira nabore oko glave i ramena. Gornja usna mu visi preko donje, dok se zubi sreću u pravilnom zagrižaju.

Karakter i nega
Uglavnom veseli, razdragani i afektivni i kao takvi, idealni za porodicu. Radoznali su, bistri i veoma laki za saradnju. Ovoj vrsti je potreban vodja i teško će se snaći bez njega. Nikako ih ne treba ignorisati, jer ukoliko shvate da je njihov vlasnik pasivan prema njima, postaće veoma tvrdoglavi i žustri. Balavljenje, po kome su buldozi neprevazidjeni, kod Francuza je svedeno na minimum. Mogu da budu veoma aktivni i u unutrašnjosti doma, tako da im dvorište neće preterano nedostajati.
I ova vrsta škripi i hrče pri disanju, a naročito imaju problema u letnjim danima. Ovo je veoma nezahvlana komplikacija, jer usled ovog problema, potreban je dodatni oprez ukoliko idu pod anesteziju, u slučaju ozbiljnijih hirurških zahvata. Skloni su koštano-zglobnim oboljenjima, nepravilnostima sa kičmom, kao i srčanim manama i problemima sa očima. Zbog svih ovih potencijalnih problema, francuski buldozi mogu biti teški za održavanje.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.