Naslovna PETOPEDIJA PSI Škotski terijer

Škotski terijer

0
rase skotski terijer petface

IME ŠKOTSKI TERIJER – SCOTTISH TERRIER
NADIMAK Skoti
PREZIME terijer
VISINA mužjak i ženka  28 cm / 25cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA od 8 do 10 kg ( bilo bi dobro )
POREKLO Škotska
BOJA Crna, zlatnožuta ili šarena, u bilo kojoj nijansi
ŽIVOTNI VEK 12 – 15 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV aktivan, odlučan, neposlušan

Ovaj pas visokih škotskih visoravni, veoma starog porekla dobio je konačno ime tek krajem prošlog veka. Od milja nazvan Skoti, nekada je bio poznat i kao aberdinski terijer, nazvan tako po škotskom gradu Aberdinu. Odgojen je sa tačno određenim ciljem, a to je uništavanje štetočina. Krajem 19. veka, uz njega su, pod standardom škotskog terijera, bili izloženi skaj terijer, dendi dinmont terijer i zapadnoškotski beli terijer. Odgajanje čistokrvnih škotskih terijera počelo je u 19. veku. U Škotskoj je 1892. godine osnovan klub škotskih terijera i postavljen je standard za rasu. Iako u Škotskoj ova rasa ima mnogo sebi sličnih terijera, škotski terijer je posebna rasa već stotinu godina. Američki predsednik Frenklin Ruzvelt često je putovao sa svojim škotskim terijerom Falom, a Volt Dizni potvrdio je gospodski imidž ove rase u svom filmu „Dama i skitnica”.

Izgled
Zbog malog tela, glava škotskog terijera izgleda posebno dugačka. Nos je širok, a uši male i špicaste. Grudni koš je širok i spušten između kratkih i snažnih nogu. Rep se nikada ne seče i dug je oko 17,5 cm.

Karakter i nega
Škotski terijer je aktivan, nemiran pas koji nije stvoren za život u stanu. Iako je veliki uspeh postigao upravo zahvaljujući fizičkom, pomalo komičnom izgledu, njegovo ponašanje daleko je od ponašanja salonskog psa. Voli da skače, grebe i kopa i ne može poslužiti kao primer poslušnosti. Njegova živa inteligencija i stabilan karakter kompenzuju njegovu nezavisnost i tvrdoglavost. Ima jaku ličnost i bira svoje prijatelje. Tipično je britanskog temperamenta i uvek nepoverljiv prema strancima. Iako trpi grdnje svog gospodara, spreman je da pokaže zube, ako se sa njim brutalno postupa. Ne preporučuje se porodicama sa malom decom, jer se dobro slaže jedino sa decom koja su veća i koja ga neće gnjaviti.
Skotiju treba svakodnevno četkanje. Dlaka na bradi treba nežno da se četka i češlja, uz šišanje bar jednom godišnje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMeksički golokoži pas
Sledeći tekstBigl

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime