Naslovna VESTI JEZIV PRIZOR U AUSTRALIJI Kitovi se masovno nasukali na obalu Tasmanije, uginulo...

JEZIV PRIZOR U AUSTRALIJI Kitovi se masovno nasukali na obalu Tasmanije, uginulo najmanje 90!

0

Na obale australijskog ostrva Tasmanija nasukalo se 270 kitova od kojih je najmanje trećina uginula. Nasukavanje kitova otkriveno je u ponedeljak, a spasioci strahuju da ima još uginulih kitova.

Morski biolozi trude se da spasu preostale kitove u delikatnoj operaciji koja će verovatno potrajati danima.

Snimak psa koji pozdravlja vlasnika RASPLAKAO CEO SVET! (VIDEO)

Nije poznato kako je zašto su se kitovi nasukali na obalu, prenosi BBC.

Nasukavanje kitova uobičajeno je u toj regiji, ali taj broj nasukanih sisara nije viđen više od deset godina. Tasmanija je poslednji put masovno nasukavanje imala 2009. godine kada je na kopno izbačeno oko 200 kitova.

Spasioci Tasmanijskog programa za zaštitu mora stigli su kasno u ponedjeljak i pronašli tri grupe kitova preko puta Macquarie Headsa, udaljenog vrha ostrva s ograničenim pristupom brodovima i putevima.

Oko 200 sisara nasukalo se na peščanom delu plaže u blizini rampe za brodove, dok je 30 drugih pronađeno nekoliko stotina metara dalje. Još trideset pronađeno je dalje u unutrašnjosti duž plaže Ocean. Mnogi se kitovi nalaze na „relativno nepristupačnim” mestima, što predstavlja izazov za spasioce.

Brutalno je tukao psa na ulici, reakcija prolaznika je ZAPREPASTILA sve! (VIDEO)

Tim od oko 40 obučenih spasilaca počeo je u utorak ujutro puštati u more mali broj kitova, koristeći opremu za takve operacije.

– Obično imamo posla sa životinjama nasukanima na plaži. Ovo je drugačije. Imamo životinje koje su delom nasukane, tako da im verovatno neće trebati previše vremena da se vrate u more – rekao je biolog divljih životinja dr Kris Carlyon.

Ako se kitovi snalaze dobro u moru, sledeći je korak izvući ih u dublja područja. Doktor Carlyon rekao je novinarima da bi ovo verovatno bio izazov u slučaju pojave jake plime. Čamci bi se mogli koristiti za pomoć u manevrisanju. Međutim, rekao je da su mnoge životinje jednostavno prevelike ili na neprikladnom mestu.

Ova vrsta kitova može narasti do sedam metara sa težinom do tri tone.

– Krenućemo s onim kitovima koji su u najboljoj situaciji – rekao je dr Carlyon. On je takođe dodao da su spasioci iz prethodnih misija znali da ovi kitovi mogu preživeti tri ili četiri dana nasukani na plaži, a mnogi iz ove grupe bili su u dobrim, „mokrim i hladnim“, uslovima.

Zvaničnici su pozvali javnost da se skloni sa mesta događaja, rekavši da imaju dovoljno pomagača. Oko Australije i Novog Zelanda različite vrste kitova svake godine čine sezonske migracije u jatima velikim i do 1000 životinja.

Izvor: danas.rs  Foto: EPA-EFE/BRODIE WEEDING / POOLL AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIMA NADE ZA NJIH! Tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo!
Sledeći tekstI NJIMA “SEDI” DLAKA: Neobična pojava koja ih čini NEODOLJIVO SIMPATIČNIMA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime