Naslovna VESTI ZABRINJAVAJUĆE! Kolonije pingvina sve manje: I oni IZUMIRU?

ZABRINJAVAJUĆE! Kolonije pingvina sve manje: I oni IZUMIRU?

0
Pingvini govore kao ljudi, petface

Ovakvi padovi u populaciji sugerišu da se ekosistem Južnog okeana značajno promenio u poslednjih 50 godina. Svi dokazi upućuju da su za to odgovorne klimatske promene

Naučnici koji su istraživali populaciju pingvina na Antarktiku otkrili su drastično smanjenje u mnogim kolonijama, a neke su opale za 77 posto otkako su poslednji put popisivane pre gotovo 50 godina, izvestio je hrvatski Grinpis.

OVO JE NAJLEPŠI KONJ NA SVETU! Kada su stručnjaci ispitali njegovu dlaku bili su ZATEČENI!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Donela je na svet 11 štenaca, a onda uradila nešto neočekivano: Njena vlasnica ostala šokirana! (VIDEO)

– Ovakvi padovi u populaciji sugerišu da se ekosistem Južnog okeana bitno promenio u poslednjih 50 godina i da to utIče na lanac ishrane vrste poput pingvina. Iako tu može biti nekoliko činilaca, svi dokazi koje imamo govore da su za te posledice odgovorne klimatske promjene – kažu profesorka ekologije i evolucije na njujorškom Univerzitetu Stoni Bruk i jedna od koordinatora ekspedicije Heather J. Lynch.

Nezavisni istraživači su u sklopu jednogodišnje ekspedicije “Od Pola do Pola” otkrili da se populacija pingvina smanjila u svakoj pojedinačnoj koloniji koja je istraživana na ostrvu Elefant, važnom staništu pingvina severoistočno od Antarktičkog poluostrva.

Pingvini govore kao ljudi, petface

Tamo se broj ogrličastih pingvina smanjio za gotovo 60 posto od poslednjeg istraživanja 1971. godine. Naučnici su istraživali kolonije koristeći bespilotne letelice i metode ručnog brojanja.

Frida Bengtson iz Grinpisove kampanje za zaštitu okeana rekla je da su hitno potrebna utočišta bez štetnih ljudskih aktivnosti.

– Naučnici upozoravaju da je nužno zaštititi 30 posto svetskih mora do 2030. kako bi se morska bića poput pingvina mogla oporaviti od ljudskog uticaja i prilagoditi se podneblju koje se brzo menja. Da bismo to postigli, neophodno je da se vlade ove godine dogovore o globalnom sporazumu o svetskim morima – istaknula je Bengtson.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.