Naslovna VESTI BRAVO, BRAVO: Kostarika najavila zatvaranje svojih zoo vrtova!

BRAVO, BRAVO: Kostarika najavila zatvaranje svojih zoo vrtova!

3
Kostarika najavila zatvraranje svojih zoo vrtova petface

Nedavno je Kostarika najavila zatvaranje svojih zoo vrtova  i na taj način je postala prva država na svetu koja je donela odluku ove vrste. Sprovođenje ove odluke podrazumeva i da sve životinje koje su boravile u kavezima budu puštene na slobodu.

Ovakva odluka i nije veliko iznenađenje kada se ima u vidu da je Kostarika konstantno među vodećim zemljama Latinske Amerike po Indeksu ljudskog razvoja. Kada je u pitanju Indeks zaštite životne sredine, na petom je mestu na svetu, a na prvom kada se posmatra američki kontinent. Takođe, Kostarika se može pohvaliti i odlukom koja podrazumeva da do 2021. postane prva zemlja sa nultom emisijom ugljenika. Od prošle godine, ove zemlja Centralne Amerike donela je i odluku koja se tiče zabrane lovljenja radi sporta.

Kostarika je takođe poznata po svom biodiverzitetu, odnosno po raznolikosti živogsveta koji tamo živi. Mnogi ljudi ne preteruju kada kažu da je čitava zemlja jedan veliki nacionlani park.

Ovoga puta, Kostarika je otišla još jedan korak dalje kada je u pitanju zaštita životinjskog sveta koji u njoj živi. Naime, odluka sa sobom povlači zatvaranje poslednja 2 preostala zoo vrta koja tamo postoje. Jedina manjkavost ove odluke ogleda se u tome što je vlada ugovorom obavezana da drži kapije zoo vrta otvorene još celu deceniju. Po isteku tog vremenskog perioda, sve životinje će biti puštene u prirodu. Ministar zaštitie životne sredine ove zemlje, Rene Kastro je izjavio:

Nameravamo da se oslobodimo svih kaveza i da ojačamo ideju o održavanju biodiverziteta na prirodan način, kroz botaničke bašte i parkove.

Ono čega su zvaničnici ove zemlje takođe svesni jeste da će mnogim životinjama biti teško da se adaptiraju na prirodne uslove budući da su rođeni u zarobljeništvu. Stoga su pripremili adekvatne mere i planove zbrinjavanja u okviru prihvatilišta i centara za divlje životnje.

Smatramo da zaključak nije potreban i da se nameće sam po sebi: briga za životinje i njhovu dobrobit u nekim zemljama jeste pitanje od nacionalnog značaja.

Stoga jedno veliko BRAVO za Kostariku!!!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPRAVA ENIGMA: mačak se posle 3 godine vratio kući, a nakon toga je ponovo nestao
Sledeći tekstSJAJNO: Ponosni par predstavio fotografije sa svojom novom „bebom“!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime