Naslovna PETOPEDIJA PSI Kupanje pasa: Kako da kupanje pasa ne bude bauk?

Kupanje pasa: Kako da kupanje pasa ne bude bauk?

2
kupanje pasa petface

Kupanje pasa u kućnim uslovima nije nimalo radostan čin po naše ljubimce. Iako psi generalno vole vodu, u kućnim uslovima, kupanje pasa uglavnom predstavlja problem za sve vlasnike. Znamo da psi, kao najčešći kućni ljubimci, vole vodu, pa tako kada se šetate pored reke teško da ćete uspeti da zadržite vaše ljubimce da se ne pokvase. Međutim kada je u pitanju kupanje pasa u kupatilu – tu se stvari menjaju. Ukoliko nemaju tu naviku, kućni ljubimci će se sigurno opirati pre ulaska u kadu ili iznenada iskočiti iz nje, a to ne treba da vas začudi. Jedina nada da vaši kućni ljubimci pristanu na ovu praksu jeste da ih tome naučite još dok su štenci, odnosno od malena. Za to je potrebno dosta truda i strpljenja, ali higijena kože i dlake kao jedan od osnovnih faktora zdravlja vaših prijatelja, vredni su svakog uloženog minuta. Veterinari savetuju da prvo kupanje pasa ne praktikujete pre drugog meseca, a idealno vreme je posle trećeg meseca života. Isto tako nikako se ne preporučuje često kupanje pasa, jer ono može biti štetno za vaše prijatelje. Generalno uputstvo veterinara glasi: kućni ljubimci se kupaju kada za to postoji potreba. Važno je napomenuti da često kupanje pasa može dovesti do gubitka njihove prirodne masnoće kože, kojom su naši  kućni ljubimci zaštićeni od hladnoće i vlage, a zdravoj dlaci daje prirodan sjaj. Učestalost kupanja zavisi i od rase pasa, odnosno dužine njihove dlake. Kućni ljubimci sa dugom i kovrdžavom dlakom treba češće da se kupaju nego kratkodlaki. Obično se dugodlaki kupaju 1-2 puta mesečno, dok je za kratkodlake dovoljno 1-2 puta godišnje.

Poznato je da kućni ljubimci imaju PH kože različit od ljudskog i iz tog razloga je važno voditi računa o preparatima kada se obavlja kupanje pasa.

Ono što je bitno jeste da ne treba nikako koristiti šampone i regeneratore za ljudsku upotrebu, a i zašto biste to radili kada se danas u prodaji mogu naći izuzetno kvalitetni preparati za različite uzraste i veličine ljubimaca, kao i boju i dužinu dlake. Na vama je samo da izaberete onaj pravi. Ono što je važno da se pre početka kupanja uradi jeste da se kućni ljubimci iščetkaju, posebno ako imaju dugu i kovrdžavu dlaku, kako bi se odstranile sve veće nečistoće iz dlake. Naravno, poželjno je iščetkati i kratkodlakog psa.

petopedija-kupanje-pasa-2
Pas uživa u kupanju

PRIPREMA za kupanje pasa
Polako i smireno odvedite vašeg psa u kupatilo i zatvorite vrata. Sipajte mlaku vodu u kadu. Stavite neki peškir ili krpu na dno kade da se vaši kućni ljubimci ne bi klizali za vreme kupanja. Za početak malo ih pustite da se prilagode u vodi dok avantura ne počne. Male pse možete kupati i u lavabou.

Kupanje pasa
Šampon nanesite prvo na glavu i leđa, pa stomak, noge i rep. Vodite računa da mu sapunica ne uđe u oči i uši. Utrljajte šampon dobro u kožu i dlaku, a zatim isperite nekoliko puta. Više pažnje obratite na prljavije delove tela kao što su šape i predeo oko repa. Ukoliko niste sigurni da li ste dobro isprali nemirnu kucu učinite to još jednom da ne bi došlo do raznih iritacija kože, nadraženosti i svraba. Kod dugodlakih pasa poželjno je staviti regenerator za dlaku kako bi je kasnije lakše raščešljali.

SUŠENJE:
Izvadite ljubimca iz kade i uvijte ga u peškir. Dobro mu izbrišite uši i njihovu unutrašnjost, prepone i ostale delove tela koji mogu ostati vlažni. Kućni ljubimci se plaše fena, tako da ih sušite ručno peškirom i nikako ih ne puštajte napolje dok se skroz ne osuše. Prilikom češljanja četvoronožaca sa dugom i kovrdžavom dlakom, koristite češalj sa širokim zubcima kako ne bi došlo do pucanja i krzanja njihovog krzna.
Ako je vaše mezimče ipak nemoguće okupati šamponom i vodom, postoji i alternativa-suvo kupanje pasa o kome možete pročitati u tekstu _________________

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBolesti kod pasa: Parvo virus izazivač bolesti kod pasa
Sledeći tekstAskaridoza kod golubova

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime