Naslovna PETOPEDIJA PSI KUĆNI LJUBIMCI I DECA: Pružite im idealno detinjstvo uz najboljeg prijatelja!

KUĆNI LJUBIMCI I DECA: Pružite im idealno detinjstvo uz najboljeg prijatelja!

0

Premda smo kod odabira kućnog ljubimca skloni da biramo prema lepoti i simpatičnosti pojedine vrste ili pasmine životinja, to nam ne bi smeo biti jedini kriterijum. Za odabir odgovarajuće životinje trebalo bi uzeti u obzir samo to koliko MI imamo MOGUĆNOSTI da zadovoljimo sve potrebe životinje koja postaje ravnopravni član naše porodice!

Danas se zna da je odrastanje uz kućnog ljubimca za decu vrlo poželjno, te ima pozitivan uticaj na fizičko i psihičko zdravlje. No, da bi dete razvilo kvalitetan odnos sa životinjom, roditelj mora preuzeti odgovornost, pogotovo kada se radi o deci mlađoj od 10 godina.

TRAGIČNA SUDBINA NAJVOLJENIJEG PSA: Igrao Badija košarkaša, ali nije se znalo kako je završio…

Osim toga, roditelj mora biti svestan da je ipak on glavni i odgovorni za životinju. Svojim primerom mora pokazati detetu kako se treba brinuti o psu ili maci i kako se ophoditi sa njima.

Ponašanje dece razlikuje se od ponašanja odraslih ljudi, pa zbog toga i životinja treba biti socijalovana u društvu dece. Dakle, ako znamo da se životinja dobro osećala i primereno ponašala u društvu odraslih ljudi, to je poželjno – ali nije dovoljno da bismo bili sigurni da će se isto ponašati kada su deca u pitanju.

Ukoliko roditelj propusti da posveti pažnju izgradnji kvalitetnog odnosa između deteta i kućnog ljubimca, brojni su problemi koji mogu nastati. I deca i životinje mogu doživeti traumu. Bez obzira što je danas moguće preudomiti životinje, roditelj treba da razmisli kakvu će poruku ovim dati svom detetu

ČUDO PRIRODE: Ovo neobično i prelepo stvorenje ostavlja bez daha! (VIDEO)

Kako pripremiti kućnog ljubimca na dolazak deteta? Priprema treba početi nekoliko meseci pre dolaska bebe!

Ako ljubimac ima neki problem u ponašanju, unapred počnite da ga rešavate. Najbrži način je da potražite pomoć savetnika za ponašanje. Ali budite svesni toga da ćete vi morati da radite na rešavanju problema dugo jer stvaranje novih navika zahteva vreme… raditi na rješavanju tog problema još neko vrijeme jer stvaranje novih navika traje i kod ljudi i kod životinja. Najčešći problemi u ponašanju na kojima hitno morate da radite su rešavanje posesivnosti, straha, obavljanje nužde po kući…

Dodatno, pre dolaska bebe odvedite ljubimca na kompletni zdravstveni pregled kod doktora veterinarske medicine. Ne želite da ljubimac ima neki zdravstveni problem zbog kojeg će biti nervozan.

Tokom vremena koje je pred vama postepeno smanjujte količinu pažnje (vremena) koju poklanjate ljubimcu. Ako imate svoje jutarnje rituale maženja, opraštanja kada idete na posao ili se vraćate, budite sigurni da će se vaš vremenski raspored promeniti kada dođe beba. Nemojte da ljubimac misli kako je dolazak bebe promenio njegov svet na gore – počnite s promenama pre bebe.

Konačno, pripremite ljubimca na zvukove kao što je bebin plač, mirise koje imaju proizvodi koji se koriste za bebe, te na izgled bebe (može vam poslužiti lutka). Ukoliko neko od vaših prijatelja ili rodbine ima bebu, posmatrajte kako se vaš ljubimac ponaša kada beba dođe u posetu, i pokušajte ljubimcu dolazak bebe učiniti zabavnim, ugodnim, bez da oseća nelagodu.

Još jedan savet – ne binite se preterano, na kraju sve dođe na svoje! Njih dvoje će biti najbolji drugari, verujte nam na reč…

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Izvor: argos.hr

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDVA DANA POD ZEMLJOM: Nakon radova oko bazena mačka ostala ZACEMENTIRANA! (VIDEO)
Sledeći tekstVLASNIK SE NA UŽASAN NAČIN OTARASIO DVA PSA: Pronalazačima Done i Hubija sledi nagrada! (FOTO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime