Naslovna VESTI MAČKE Zašto je moja maca automat za pravljenje klupka?

Zašto je moja maca automat za pravljenje klupka?

0
MACA petface

Ovo nije vest iz rubrike „verovali ili ne”. Ovo je vest čiji je glavni akter SVAKA MACA! Dakle, možete da odahnete, vaša ljubimica nije ekskluzivni „automat za pravljenje klupka”! 😀

Pročitajte još: Kako da i vi i maca preživite prvo kupanje?

One su poznate čistunice koje svoje krzno uvek drže u najboljem redu. Nebrojeno puta u toku dana videćete ih kako se doteruju i glancaju svoju dlaku lizanjem. Međutim, kako to obično biva, u službi lepote zaradi se i poneki zdravstveni problem. Klupko koje mace “prave” naziva se trihobezoar, a nastaje usled gutanja dlake koja se gomila u stomaku mačke.

MACA petface

Ovaj problem se češće dešava kod naših isključivo kućnih maca. One više vremena provode u ulepšavanju, a i nije im dostupna prirodna varijanta za izbacivanje dlake: baštenske trave. Dlake koje mačka proguta dok se licka nakupljaju se u njenom stomaku u obliku kuglice, pa čak je to i više kuglica. Vremenom se ova kuglica povećava i počinje da uzrokuje probleme. Nažalost, ova pojava može da izazove i izuzetno velike zdravstvene tegobe koje mogu dovesti i do hirurške intervencije, pa čak i smrtnog ishoda. Stoga je izuzetno važno prepoznati ozbiljnost ovog problema i suočiti se sa njim na vreme.

Pročitajte još: SAM U KUĆI – MAČJA VERZIJA!

Danas postoji više načina da se mrtva dlaka redovno izbacuje iz mačijeg organizma. Korišćenjem određene hrane i preparata, koji u svom sastavu imaju specifične formule za olakšano izbacivanje klupka od dlake, jednostavno ćete rešiti ovaj problem. Ukoliko niste sigurni šta da koristite u tu svrhu, posavetujte se sa veterinarom.

Pored toga, i vi možete da učestvujete u prevenciji ovog problema. Redovno četkajte svoju macu kako bi uklonili mrtvu dlaku i sprečili je da dođe do sistema za varenje vaše ljubimice.

Ovaj problem shvatite ozbiljno, jer biste zbog njegovog zanemarivanja mogli gorko da se kajete…

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUpoznajte PUMI-ja, najmlađu priznatu rasu na svetu od strane AKC-a!
Sledeći tekst“Animal Rescue Serbia”: Upoznajte ekipu koja svakodnevno pomaže životinjama u nevolji i to potpuno besplatno!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime