Naslovna ISHRANA MAČIĆI ISHRANA: Mačići treba da jedu samo mleko – istina ili mit?!

ISHRANA: Mačići treba da jedu samo mleko – istina ili mit?!

0
ishrana macica petface

Kao prvu i prirodnu hranu, mačići treba da uzimaju majčino mleko. Ono je u prve 3 do 4 nedelje starosti jedini izvor hrane mačićima. Ovo mleko je visoko energetsko i takve je hranjive vrednosti da zadovoljava potrebe mačića u tom uzrastu. Ono takođe može obezbediti zaštitu sistema za varenje, kao i razvoj vitalnih funkcija (nervni sistem, srce i koštano-zglobni sistem). Mleko mačke je bogatije kalorijama, belančevinama i laktozom od kravljeg i kozjeg mlijeka, pa zbog toga mačići nikada ne bi trebalo da se hrane ovim mlekom. Važan sastojak ovog mleka je kolostrum, koji sadrži mleko svih sisara i obezbeđuje prvi imunitet mladima. Kolostrum se luči s prvim mlekom koje sisaju tek rođeni mačići.

Ove zamene možete nabaviti kod veterinara, u pet šopovima ili u veterinarskim apotekama, a mačićima ih dajte u redovnim razmacima danju i noću. Ovo mleko za mace je potpuna hrana za mladunce, sve do mesec i po dana meseca života, kada mačići postepeno mogu preći na granuliranu hranu. Ukoliko nemate mogućnosti da nabavite komercijalnu zamenu za mleko, možete je i sami napraviti mešavinom punomasnog kravljeg mleka i punomasne slatke pavlake. U slučaju da se brinete o mačićima bez majke, u prvih 24 sata morate im davati kolostrum, koji obezbeđuje stvaranje brzog i efikasnog lokalnog imuniteta.

mačići petface
Mačići prešli na čvrstu hranu

Danas na tržištu postoje adekvatne komercijalne zamene za kolostrum koje možete nabaviti u bolje snabdevenim pet šopovima i veterinarskim apotekama. Poštujući principe iz prirode kolostrum dajte mačićima u više navrata.

Prva doza:  što pre po rođenju; Druga doza: nakon 8 sati i treća doza: 24 sata posle rođenja. Posle tog perioda organizam majke mačke više ne proizvodi kolostrum pa nema više potrebe da ga vi obezbeđujete. Ukoliko mačići ne dobiju odgovarajuću dozu kolostruma, postoji mogućnost da u narednom periodu života imaju probleme koji su vezani za nešto slabiji imunološki sistem. Nakon toga u ishrani koristite već pomenuto, adaptirano mleko za mačiće.

Sa oko osam nedelja starosti, mačićima više ne treba mleko i spremni su za prelazak na čvrstu hranu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIZLOŽBE PASA: Istorijat i savremene izložbe pasa!
Sledeći tekstBORBA PROTIV PARAZITA: Koliko su i zašto opasne buve?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime