Naslovna PETOPEDIJA PSI BORBA PROTIV PARAZITA: Koliko su i zašto opasne buve?

BORBA PROTIV PARAZITA: Koliko su i zašto opasne buve?

0
paraziti buve petface

Buve su mali beskrilni insekti iz reda Siphonaptera koje se hrane krvlju sisara i ptica. Rasprostranjene svuda oko nas, one mogu da izazovu velike zdravstvene probleme. To su ektoparaziti koji imaju ušni aparat prilagođen za probijanje kože i sisanje krvi domaćina na kome se nalazi. Njihovo telo je tamno i spljošteno, što omogućava lakši prolaz kroz kosmate delove tela domaćina.

Veličine su od 1,5 do 3,3 mm, dok su im noge veoma dugačke i prilagođene za skokove 200 puta duže razdaljine nego što im je telo dugačko. Buve mogu da izdrže i prežive veliki pritisak kao što je češanje, a dugo mogu i bez hrane. Najčešće vrste porodice buva su: pseća buva (Ctenocephalides canis), mačija buva (Ctenocephalides felis) i ljudska ili obična buva (Pulexi Irritans).

Pročitajte još: Alergije na buve kod mačaka!

Dakle, prvi na meti ovih parazita su kućni ljubimci, ljudi, ali i ptice i ostali sisari.

Rasprostranjenost
Veoma je važno znati da buve ne žive samo na telima svojih domaćina, već su rasprostranjene svuda u okolini. Odrasle jedinke polažu jaja na dlakama domaćina, međutim, pošto jaja ne mogu da se zalepe za dlaku, ona ispadaju u okolnu sredinu čime je i izazvana infestacija okoline. Iz ispalih jaja se izležu larve koje mogu da se zavuku u delove kreveta, u tepihe, pukotine na podu, prašinu, pesak itd.

Posebno opasna sredina za razvoj buva su zapuštene prostorije kao što su podrumi, tavani, vikendice u koje niko nije ulazio duži vremenski period. Dok se odrasle buve hrane krvlju domaćina, ovim larvama hrana su organski materijali i fecesi. Iz larve nastaje lutka koja može dugo da preživi pod bilo kojim uslovima u sredini kao što je niska temperatura ili vlaga. Kada se iz lutke razviju odrasle buve, one onda napadaju tela sisara ili ptica. Da ponovimo, prvi na meti su kućni ljubimci!

Pročitajte još: BOLESTI PASA: Buve izazivaju bolesti pasa!

Problemi koje izazivaju buve

buve petface
Pas se češe

Poznato je da su buve davno u 14. veku izazvale opštu epidemiju kuge u Evropi od koje je umrla četvrtina tadašnjeg stanovništva. Ujedi buva izazivaju reakcije kao što su iritacije, izražen svrab, crvenilo, gubitak dlake i alergijski dermatitis. Ukoliko postoji izražena alergija na pljuvačku buve, onda se javljaju ozbiljne promene na koži. Kućni ljubimci mogu imati anemiju, a buve su neretko i  uzročnici ozbiljnih kožnih i drugih bolesti kao što su endemski tifus, kuga, pantljičara, miksomatoza, tripanozoma i sl.

Lečenje
Kada kućni ljubimci imaju reakciju na buve, sprovodi se lečenje koje je usmereno na smanjenje reakcija i posledica koje su izazvane ujedom. Pored toga, važno je da kućni ljubimci budu oslobođeni prisustva svih razvojnih oblika buva što se čini sredstvima koja imaju biocidno dejstvo, što znači da ubijaju ove parazite. Praškovi, šamponi, sprejevi ili ogrlice mogu da budu efikasni u borbi protiv ovih napasti, ali oprezno – kućni ljubimci nisu doživotno zaštićeni, jer oni često imaju samo trenutno dejstvo.

Pročitajte još: POTPUNO PRIRODNO: borba protiv buva sada je mnogo lakša!

Prevencija
Ukoliko želimo da naši kućni ljubimci budu zaštićeni od buva i da se rešimo problema koje izazivaju buve, potrebno je da svoju pažnju usmerimo pre svega na okolinu, u kojoj živimo. 95% buva živi u okolini, a samo 5% populacije na domaćinu. Redovna i besprekorna higijena domaćinstva i redovno tretiranje ljubimca sredstvima koja odbijaju ili ubijaju buve su osnovna i efikasna sredstva prevencije. Tretiranje prostora u kome borave kućni ljubimci je obavezno. Vodite računa, jer je većina sredstava protiv buva uglavnom toksična, tako da je najbolje posavetovati se sa veterinarom i pridržavati se uputstva za upotrebu. Na tržištu se trenutno može pronaći veliki broj preparata u različitim formulacijama kao što su spot-on ampule, ogrlice, sprejevi, praškovi ili šamponi. O preparatu, njegovom dejstvu i načinima primene posavetujte se sa veterinarom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstISHRANA: Mačići treba da jedu samo mleko – istina ili mit?!
Sledeći tekstAzil za životinje = njihova bezbednost?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime